SDP i DF: Zajednička Deklaracija protiv nametanja Izbornog zakona
(Izvor: Fena)

SDP i DF: Zajednička Deklaracija protiv nametanja Izbornog zakona

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dnevni red je proširen s tačkom koja se tiče navodnih odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi s izbornom reformom.

Nakon što su usaglasili stavove, klubovi poslanika SDP-a i DF-a podnijeli su zajedničku Deklaraciju, koja se tiče izmjena Ustava FBiH i nametanja Izbornog zakona BiH.

Predsjednik kluba SDP-a Damir Mašić kazao je da će insistirati da se na samom početku dnevnog reda sjednice  odmah raspravi o najavljenom zajedničkom tekstu Deklaracije.

- Smatramo da bilo koje odgađanje ove cijele priče može biti prilično kasno. Građani i javnost, ali i Schmidt, zaslužuju da što prije saznaju šta je politički stav Predstavničkog doma PFBiH kao najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH - kazao je Mašić.

Najavio je da nastaviti konsultacije i razgovore sa kolegama iz SDA, jer su i oni imali prijedlog svog teksta.

- Bitno nam je da Predstavnički dom jedinstveno donese stav u vezi onog što očigledno iz OHR-a pokušavaju nametnuti u FBiH. Insistiramo da se na vrijeme zaustave razmatranja od stane OHR-a, kada su u pitanju izmjene Ustava FBiH, a onda i drugih stvari koje će dodatno zakomplikovati odnose u BiH, odnosno nas iz 21. vratiti u srednji vijek. Mi danas na sceni imamo nešto što nikada do sada, od agresije na BiH i Dejtona, nismo imali, to je da je OHR praktično, kao vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma, pristaje na određena etno-nacionala rješenja koja u konkretnom slučaju pogoduju HDZ-a i donekle SNSD-u – kazao je Mašić.

Predsjenica Kluba DF-a Alma Kratina rekla je da su sadržaji deklaracija DFa i SDP-a u potpunosti kompatibilni, te da se sluažu da da zbog situacije u kojoj se nalazimo visoki predstavnik Christan Schmidt već danas treba da se pojavi u Parlamentu FBiH.

- DF je uputio Deklaraciju pod nazivom “Protiv podjele BiH, za građansku u evropsku BIH”. Naš stav po tom pitanju je savršeno jasan. Politika koju provodi DF i predsjednik Komšić, kao član Predsjedništva BiH, dosad je nebrojeno puta rekla šta mislimo o tome – kazala je Kratina.

I Klub poslanika SDA traži da se na dvodnevnoj sjednici obrati visoki predstavnik i obrazloži informacije koje su se pojavile u javnosti posljednih dana. 

- To je neophodno prije svega kako bi se poslanici u Predstavničkom domu ali i šira javnost upoznali o aktivnostima koje je najavio OHR u BiH. Mnoga su pitanja koja zbunjuju javnost ali i same zastupnike kao što je najava amandmana na Ustav FBiH vezana za uvođenje cenzusa od tri posto prilikom izbora delegata u Domu naroda – rekao je predsjednik Kluba SDA Adnan Efendić.

Klub poslanika SDA traži poštivanje Briselskog sporazuma i rješavanje svih bitnih pitanja u BiH dijalogom u institucijama BiH.

Poslanici Kluba HDZ BiH-HNS danas su predložili da se na dnevni red sjednice Predstavničkog doma uvrsti i “Deklaracija o provedbi Ustava BiH, Ustava FBiH, međunarodnih sporazuma i pripadajućih aneksa te provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava glede reforme izbornog zakonodavstva BiH”.

Predsjednik Kluba HDZ BiH-HNS Marijan Klaić istakao je da u okolnostima najveće političke krize u kojoj se nalazi BiH, obaveza je štiti ustavni poredak i institucije BiH i Federacije BiH.

federalna.ba/Fena

deklaracija SDP BiH DF Parlament FBiH
Komisija za sigurnost Parlament FBiH stikeri Pravilnik o registraciji vozila Vojin Mitrović
0 14.09.2022 19:43
DF Dženan Đonlagić Zlatan Begić OHR
0 31.08.2022 15:08
Federalni radio Parlament FBiH
0 28.07.2022 18:15