Prilog Mirande Fejzagić

Klub zastupnika Naše stranke: građani žele evropski put, a ne blokade

Predstavnici Naše stranke u vlasti na državnom nivou prozvali su danas koalicione partnere, SNSD i HDZ BiH, zbog opstrukcija evropskog puta Bosne i Hercegovine. Poručuju da je vrijeme da građani odluče da li će podržati vlastiti interes i evropski put ili politike koje taj proces zaustavljaju te pozivaju na zaustavljanje blokade u procesu rješavanja niza prioriteta.

Ministar prometa i komunikacija BiH i lider Naše stranke Edin Forto podsjetio je da su građani Bosne i Hercegovine, nakon istorijske odluke u Briselu o odobravanju pregovora, dali signal da žele evropski put, ali istovremeno poručio da taj put ne znači usvajanje jednog zakona:

„Hoćemo li krenuti na evropski put? Ja ću vam reći koji je prvi korak. Prvi korak je usvajanje budžeta BiH. U skladu sa Planom rasta koji moramo usvojiti, koji je vezan za paket reformi koje moramo usvojiti, obećano nam je 150 miliona maraka bespovratnih sredstava odmah u budžet. 150 miliona u budžet da mi rasporedimo kako želimo. Hoćemo li se odreći tih 150 miliona, jer smo obećali te pare građanima? Kad smo rekli šta znači pristupanje Evropskoj uniji, ne znači samo administrativna procedura, nego konkretne pare u budžetu, koje ćemo dalje proslijediti građanima kroz projekte. I šta mi danas imamo? Imamo prijetnju da nećemo osvojiti Plan rasta, da nećemo usvojiti budžet i nećemo uzeti novac koji nam je na stolu.“

Forto je istakao da je među prvim uslovima Zakon o sudu BiH, jer bez toga neće biti sačinjen pregovarački okvir, niti će biti skrininga, pa samim tim ni otvaranja poglavlja u pregovorima. Govoreći o nultim prioritetima u tom procesu, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić podsjetila je na uslov kojim se traži stabilno finansiranje javnog RTV servisa, zatraživši od strana da se striktno pridržavaju postojećeg zakona dok ne bude izglasan novi. Ukazala je na činjenicu da osim kočenja procesa, vlasti u Republici Srpskoj čine i poteze koji zemlju vode unazad, poput slanja u parlamentarnu proceduru takozvanog zakona o stranim agentima samo dan prije isteka roka od šest mjeseci:

„Želimo izraziti jasan stav da ćemo učiniti sve u našoj moći da se civilnom društvu, nevladinom sektoru u BiH, omogući nesmetan rad. Ne smijemo dopustiti da retrogradne snage bilo koga nazivaju stranim agentom, targetiraju kao agenta stranog uticaja. Također vas želim podsjetiti da, prema evidenciji Udruženja BH novinari, u zadnja četiri mjeseca od stupanja na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske podneseno je čak 45 krivičnih prijava protiv novinara, protiv građana, protiv političara.“

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sabina Ćudić posebno je zamjerila SNSD-u i HDZ-u BiH kao koalicionim partnerima licemjernost u pogledu navodne zaštite državne suverenosti, dok istovremeno dopuštaju Beogradu i Zagrebu da se upliću u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine. Potom se obratila građanima, s posebnim akcentom na one koji žive u Republici Srpskoj:

„Naša stranka, Trojka, neće odustati od građana, svih građana Bosne i Hercegovine i ovdje se naravno posebno obraćam i građanima u RS-u. Da li će oni birati između evropskog puta i  SNSD-a je zapravo možda manje bitno od onoga da li će oni birati između vlastitog interesa, ekonomskog, političkog i svakog drugog i SNSD-a. I u tom smislu, svaka stranka koja je obećala svojim biračima da se zalaže za evropski put, a u praksi to jasno ne čini, treba da odgovara tim biračima.“

Ministar Forto kratko je prokomentirao i sankcije pod kojim su se ovih dana našli pojedini političari sa američke crne liste. Istakao je da je riječ o sankcijama Sjedinjenih Država, koje koriste poluge moći da ostvare svoju agendu na ovim prostorima, ali da s njima treba sarađivati ukoliko pomažu evropski put Bosne i Hercegovine. Poručio je da Bosna i Hercegovina u ovom trenutku sebi ne može priuštiti moćnog neprijatelja.