Ključ problema je u doradi Zakona o PIO-u, mogući masovni protesti

O položaju penzionera, zahtjevima i mogućim protestima u današnjem Rezimeu. Gosti emisije bili su Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije i Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

 „Mi pratimo situaciju, i parametri na osnovu kojeg se vrši usklađivanje penzija – to je indeks rasta potrošačkih cijena i stopa rasta BDP-a – uzima se ove godine kakvi su bili prošle, zato smo pomno pratili prošle godine kakvo je kretanje cijena odnosno inflacije. I mi smo vidjeli da nam se ne sprema dobro već od septembra prošle godine. I pripremali smo šta i kako u tom slučaju da se desi ovo što se desilo. Prošle godine za 2022. bilo je jedno impozantno redovno i vanredno usklađivanje penzija. Ukupno 20,10 posto. Dok prošle godine ti su parametri naglo pali i na osnovu toga nama je prijetila opasnost da doživimo ovo što smo doživjeli, ovako nizak procent usklađivanja penzija. Mi smo prije Nove godine pripremali Vladu da se čim prije poduzmu mjere, od Nove godine da se djeluje sa akontativnim usklađivanjem. Da damo nešto unaprijed ljudima. Tu je Vlada pokazala razumijevanje. Čekali su se podaci Federalnog zavoda za statistiku, i uvjerili smo se da su naše prognoze bile ispravne. Mi smo već na neki način imali spremne odgovore kako da reagujemo. Mi smo na zadnjoj sjednici u aprilu, debelo razmišljali, i sad smo formulisali naše zaključke“, objašnjava Mehić.

Dodao je da je ključ problema u doradi, odnosno izmjenama i dopunama Zakona o PIO-u.

„Iskustva susjednih zemalja, pa i entiteta RS, koji nemaju ovakve parametre za usklađivanje kao mi - mnogo bolje prolaze. To je bio naš prvi zahtjev. Iako taj Zakon ima dobrih odredbi, ono što je dobro ne diramo“, pojasnio je.

Trakić navodi da je drugi zahtjev, od kojeg nikako neće odustati, 10 posto povećanje penzija na decembarsku penziju isplaćenu 2023.

„Dobili smo 6,55 posto. Treći zahtjev je isplata jednokratne pomoći za sve penzionere koji primaju penziju do 1.000 KM u visini od 200 KM, a oni koji primaju preko 1.000 do maksimalne po 100 KM“, naglasio je on.

Na pitanje ima li šanse da zahtjevi budu ispunjeni, Mehić kaže 'uvjereni smo i hoćemo da vjerujemo da će biti sluha kod onih koji odlučuju'.

„Ako ne, to bi u najmanju ruku bila jedna neodgovornost imajući na umu da su ovo ljudi u jednom sistemu odrasli, koji su razvijali taj sistem, navikli na disciplinu, da su najbolje platiše komunalnih usluga, najuredniji birači, oni su to tijelo koje je ustoličilo sve organe vlasti. Najbolja je prilika, nije prijetnja, pored tih protesta koje ćemo morati vjerovatno organizovati - 6. oktobra i olovka u ruci. Malo pred izbore dobijemo neka obećanja, onda se vrati na staro“, rekao je Mehić.

Danas su svi Savezi jednoglasni u zaključcima, ističe Trakić.

„Jedan od njih je da se da mogućnost Vladi FBiH do kraja 6. mjeseca, a do tada ćemo mi iz Udruženja ići s peticijom prema penzionerima, ukoliko ni ona ne uspije, organizovat ćemo proteste upozorenja na koje bismo samo pozvali članove upravnih odbora iz Udruženja penzionera. Ako ni to ne uspije - u 8. mjesecu masovni protesti diljem FBiH“, kazao je Trakić.

federalna.ba

Rezime Redžo Mehić Mustafa Trakić