Klimatski aktivisti u Sydneyu blokirali glavne ulice i lučki tunel

Klimatski aktivisti u Sydneyu blokirali glavne ulice i lučki tunel

Klimatski aktivisti izazvali su haos u dijelovima Sydneya, blokirajući ključne ulice i lučki tunel tokom jutarnje špice.

Aktivisti grupe "Blokada Australije" započeli su s blokadama grada u ponedjeljak u znak protesta zbog “ekološkog razaranja Australije".

Policija je saopćila da su protesti bili “nasilni” i “haotični”, dok su demonstranti marširali gradom i blokirali su ulice barikadama i kontejnerima za smeće.

Njihove akcije razbjesnile su neke vozače, dok je je automobil snimljen kako se probija kroz protestni skup i udara u ljude.

Policija savezne države Novi Južni Vels saopćila je da je uhapsila više od deset osoba.

Među njima je i žena koja je koristila automobil da blokira tunel u Sidnejskoj luci.

- Podmetanje bicikala, podmetanje kontejnera za smeće, podmetanje ostalih prepreka pred policajcima i nevinim građanima koji su jednostavno šetali neće biti tolerirano - izjavio je zamjenik policijskog komesara Paul Dunstan.

Potvrdio je da policija istražuje snimak automobila kako se probija kroz demonstrante, ali je dodao da nije javljeno o povrijeđenima.

Aktivistička grupa 'Blokada Australije' obećala je da će dovesti Sydney “u stanje mirovanja” u ovoj sedmici, što je, kako tvrde njeni čelnici, dovoljan razlog za građane da ozbiljno shvate njihovu poruku.

Žena koja je blokirala tunel online je prikazala svoj protest, pojašnjavajući da je “svjedočila užasavajućim klimatskim promjenama” iz prve ruke. Ona se predstavila kao stanovnica Lismorea, grada razorenog u dvije velike poplave u ovoj godini.

Premijer Novoh Južnog Velsa Dominic Perrottet izjavio je za lokalnu radio stanicu da su demonstranti “prokleti idioti”, prenosi BBC.

federalna.ba/Fena

klimatski aktivisti Australija blokada saobraćaja