Kiribati su dugo bili Covid-free, sa prvim turistima stigla je i korona
(Izvor: Rimon Rimon)

Kiribati su dugo bili Covid-free, sa prvim turistima stigla je i korona

Nakon što je tokom cijele pandemije ostao Covid-free zona, Kiribati je ponovno otvorio svoje granice – međutim dvije trećine putnika na prvom međunarodnom letu koji je stigao u deset mjeseci bilo je pozitivno na testu.

Ova ostrvska država sada će uvesti četverodnevni lockdown nakon što je utvrđeno da se virus proširio na zajednicu.

Svih 54 putnika, od kojih je 36 oboljelo od Covida nakon dolaska s Fidžija prošlog petka, sada su u karanteni i dobro se oporavljaju, navode vlasti.

No nakon što je zaštitar u karantenskom centru također bio pozitivan u utorak, ostrvska država uvela je dvosedmični policijski sat i druge javnozdravstvene mjere poput obaveznog nošenja maski, socijalnog distanciranja i propusnica za vakcinisane za putovanja izvan glavnog grada Tarave.

Zaštitar i dvojica njegovih bliskih kontakata također su bili u karanteni, dok je njegovo rodno selo stavljeno pod dvosedmičnu blokadu. U četvrtak su u zajednici otkrivena još dva pozitivna slučaja, što je potaknulo vladu da najavi da će potpuna blokada početi u ponedjeljak, sa zatvorenim školama, a ljudima će biti dopušteno napuštati svoje domove samo radi osnovnih usluga.

Vijest o Covid-pozitivnim dolascima i zaštitaru izazvala je paniku mještana, pogotovo jer je procurila u javnost, prije nego je službeno objavljena.

“Kao roditelji, zabrinuti smo za svoju djecu jer za razliku od nas, ona nisu vakcinisana i nemaju pristup vakcinama na ostrvu”, rekao je Kareaua Nawaia, 32-godišnji učitelj i otac troje djece.

Dolazak Covida-19 bio je neizbježan, istaknuo je, ali je dodao da se tajming mogao izbjeći s obzirom da se Fidži bori s trećim valom koronavirusa.

Drugi su izrazili zabrinutost zbog odgode uvođenja lockdowna. Dr Tabutoa Eria, prva osoba koja je primila vakcinu protiv Covida kada je stiglo na Kiribati u maju 2021., napisala je na Facebooku da bi “moglo (biti) prekasno ako lockdown uvedu sljedeće sedmice. Naši voljeni lijepi ljudi pliz izbjegavajte nepotrebna kretanja. Virus se neće micati ako ni mi to ne učinimo.”

Postavljena su i pitanja kako su putnici zaraženi virusom. Svi su bili u karanteni prije polaska dvije sedmice prije leta i bili su podvrgnuti redovitom testiranju. Smjeli su na let tek nakon povratnih negativnih testova.

Prošlog mjeseca vlada Kiribatija izjavila je da je 93,4% stanovništva u dobi od 18 i više godina primilo prvu dozu vakcine protiv Covida, ali samo 53,1% primilo je drugu dozu.

federalna.ba/The Guardian

Kiribati koronavirus
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Srbija
0 15.05.2022 16:46
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Crna Gora
0 15.05.2022 16:20
Jacinda Ardern Novi Zeland koronavirus
0 14.05.2022 11:53
sport fudbal nogomet Kina Azijski kup koronavirus Covid19 virus pandemija
0 14.05.2022 10:52
žrtve groznica Sjeverna Koreja koronavirus Covid19 virus pandemija
0 14.05.2022 08:43
Kenan Dizdarević koronavirus lockdown zatvaranje
0 12.05.2022 22:31