Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Kipar je u srijedu apelovao na energičnu akciju EU kako bi zaustavila dolaske većinom sirijskih izbjeglica koje stižu morem preko Libana, navodeći da je prihvatni kapacitet otoka na prelomnoj tački.

- Situacija se progresivno pogoršava, a u posljednjih nekoliko dana u suštini doživljavamo navalu oronulih čamaca s izbjeglicama koji dovode svoje živote u opasnost - kazao je Constantinos Ioannou, kiparski ministar unutrašnjih poslova.

Ove je sedmice više od 600 ljudi stiglo na Kipar, podstaknuti blažim vremenom. Putovanje morem od Libana ili Sirije do Kipra traje desetak sati.

- Sve ukazuje na to da će se ovaj trend nastaviti - izjavio je Ioannou za državni radio.

Tome dodatno doprinosi činjenica da je fokus libanskih vlasti na zaustavljanju migracije na svojim obalama oslabio posljednjih mjeseci, kaže Ioannou, u jeku eskalacije napetosti na libansko-izraelskoj granici.

Kipar je dugo apelirao na partnere iz EU da dijelove ratom razorene Sirije proglase sigurnima, što bi moglo olakšati povratak njenih građana koji bježe iz svoje domovine. Također želi da pomoć EU Libanu bude uslovljena zaustavljanjem odliva migranata, saopćio je Ioannou.

Liban je primio desetke hiljada sirijskih izbjeglica.

Oko 2.004 osobe stigle su na Kipar morem u prva tri mjeseca ove godine, u poređenju sa samo 78 u istom periodu 2023. godine, sudeći po zvaničnim podacima.

Kiparski predsjednik Nikos Christodoulides, koji je izjavio da Liban ne bi trebao 'izvoziti' svoj problem migracije, razgovarao je o tom pitanju u utorak s predsjednicom Evropske komisije Ursulom Von der Leyen.

- Samo trgovcima ljudima dajte kompas, hranu i vodu za jedan dan, i oni će odmah krenuti - kazao je Ioannou.

Na osnovu izjava izbeglica, trgovci ljudima naplaćuju 3.000 dolara za putovanje na Kipar, u poređenju sa 7.000 dolara za Italiju, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Kipar EU izbjeglice