Kinezi se suočavaju sa toplotnim talasom
(Izvor: Ilustracija)

Kinezi se suočavaju sa toplotnim talasom

U Kini, koja se ovog ljeta suočila sa ekstremnim vremenskim kontrastima - toplotnim talasima na sjeveru i obilnim kišama i poplavama na jugu, u naredne dvije sedmice predviđaju se toplotni talasi na sjeveru. Očekuje se da će se više od 250 miliona ljudi boriti sa temperaturom koja će prelaziti 40 stepeni Celzijusovih.

Tokom četiri do šest dana u regionima Xinjang, Unutrašnja Mongolija i Ningxija, kao i u provincijama Hebei, Henan, Gansu i Shansi temperatura će biti veća od 40 stepeni Celzijusa, rekao je zamjenik šefa Nacionalnog meteorološkog centra Fang Xiang.

Fang je rekao da su u junu toplotni talasi pogodili gotovo polovinu kineskog stanovništva, te da je elektroenergetska mreža u sjevernoj Kini prošlog mjeseca bila pod ogromnim opterećenjem, što je uticalo na snabdijevanje energijom. "Trajna visoka temperatura znatno će uticati na proizvodnju i život, kao što je povećan pritisak na napajanje", rekao je Fang na konferenciji za novinare i dodao da se može očekivati i rizik od šumskih požara i šteta po stabilan rast usjeva kao što su pirinač, pamuk i kukuruz.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će uslovi slični suši uticati na usjeve u Shandongu, Anhuiju, Henanu, Shanksiju i Gansuu.

Meteorološki zvaničnik Wang Yavey rekao je na konferenciji za novinare da je u junu prosječna temperatura u Kini bila najviša od 1961. godine.

Provincije Henan i Jangsu, koje zajedno imaju više od 180 miliona stanovnika, prošlog mjeseca postavile su nove rekorde dnevne potrošnje energije.

Vlada je navela da će klimatske promjene sve više uticati na ekonomiju i društvo.

federalna.ba/Srna

Kina toplotni talas