Kina zahtijeva od SAD-a da prekine kontakte s Tajvanom
(Izvor: Reuters)

Kina zahtijeva od SAD-a da prekine kontakte s Tajvanom

Kineske vlasti zatražile su od Sjedinjenih Država da prekinu ekonomski dijalog s Tajvanom te naglasile da će svi pokušaji tajvanske administracije da destabilizira situaciju propasti, izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na brifingu za novinare u srijedu.

- Kina izražava odlučno neslaganje i snažno protestuje zbog toga. SAD bi trebao poštovati svoje obaveze i odmah prekinuti sa svim zvaničnim kontaktima s Tajvanom - kazao je Zhao i upozorio tajvansku administraciju da su njeni pokušaji da stekne nezavisnost od Kine osuđeni na propast.

Kako je naglasio Zhao Lijian, Washington bi trebao izbjegavati zvanične kontakte s Tajpehom.

- Nema nikakve potrebe da Washington šalje pogrešne signale tajvanskim separatistima - kazao je.

Američki State Department ranije je objavio da su zvaničnici američke i tajvanske administracije održali drugi krug razgovora u okviru “dijaloga o ekonomskom partnerstvu".

Tajvanom vlada njegova lokalna administracija od 1949. godine, otkako su preostale snage Kuomintanga predvođene Chiang Kai-shekom (1887-1975.) poražene u kineskom građanskom ratu, nakon čega su potražile utočište na otoku. Tajvan je otada zadržao zastavu i nekoliko drugih simbola Republike Kine prije nego što su komunisti preuzeli vlast nad kompletnom zemljom. Tu poziciju podržava većina zemalja u svijetu, prenosi ruska novinska agencija Itar-Tass.

federalna.ba/Fena

Kina SAD Tajvan
kongresmen SAD oružje božićna čestitka
0 06.12.2021 08:49
Bisera Turković Edin Ramić SAD dijaspora
0 05.12.2021 09:44
SAD pucnjava
0 04.12.2021 10:25
SAD Mark Miley Rusija Ukrajina
0 03.12.2021 09:37