Kina upozorava na globalne rizike zbog ispuštanja nuklearnih otpadnih voda Fukushime
(Izvor: AA)

Kina upozorava na globalne rizike zbog ispuštanja nuklearnih otpadnih voda Fukushime

Japansko ispuštanje u okean pročišćene vode iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima Daiichi predstavlja rizik "ne samo za ljudsko zdravlje, već i za globalno morsko okruženje i međunarodne interese", objavila je Kina u petak.

Portparolka kineskog Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekla je da su Kina i druge zemlje preduzele "potpuno legitimne, razumne i neophodne" mjere za sigurnost hrane i javno zdravlje nakon ispuštanja otpadnih voda iz nuklearne elektrane Fukushima Daiichi prošle godine.

Japan je u avgustu prošle godine počeo ispuštati pročišćenu radioaktivnu otpadnu vodu iz elektrane, što je izazvalo reakciju Kine i opozicionih stranaka u Južnoj Koreji i Solomonskim ostrvima.

Peking je obustavio sav uvoz morske hrane iz Japana na šest mjeseci nakon što je Tokio krenuo s planovima za ispuštanje vode, navodeći zabrinutost zbog radioaktivne kontaminacije.

Postrojenje ima više od milion tona prečišćene otpadne vode za ispuštanje u 30-godišnjem procesu.

Nuklearna elektrana u Fukushimi bila je prisiljena da se zatvori nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine kada se suočila s najvećom nuklearnom nesrećom od 1986. u Černobilu.

federalna.ba/AA

Černobil ispuštanje vode Kina