Kina smanjuje kamate za oživljavanje posrnulog oporavka
(Izvor: Arhiv)

Kina smanjuje kamate za oživljavanje posrnulog oporavka

Suočena sa slabim oporavkom poslije pandemije, Kina je smanjila referentne kamatne stope na kredite kako bi podstakla potrošnju, mada ekonomisti ocjenjuju da će možda biti potrebne snažnije mjere za povećanje privrednog rasta, pišu svjetski mediji i dodaju da su mjere Kine u suprotnosti s potezima centralnih banaka na Zapadu koje podižu kamate kako bi se izborile s inflacijom, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Kina je u utorak smanjila referentne kamate na kredite, prvi put u posljednjih 10 mjeseci, dok vlasti u Pekingu nastoje da podupru usporeni ekonomski oporavak, ukazuje Reuters. Novo monetarno popuštanje uvedeno je pošto oporavak druge po veličini svjetske ekonomije poslije pandemije pokazuje znake gubitka početnog zamaha koji je zabilježen u prvom kvartalu.

Primarna kamatna stopa (LPR) na jednogodišnji kredit smanjena je za 10 baznih poena na 3,55 odsto, dok je petogodišnja LPR smanjena za takođe 10 poena na 4,20 odsto.

Ekonomisti su očekivali smanjenje obje kamate, ali je, kako ističe Reuters, smanjenje na petogodišnju kamatu manje nego što su mnogi očekivali. Snižavanjem referentne kamatne stope na kredite prvi put u skoro godinu dana kreatori politike u Pekingu nastavljaju opreznu monetarnu podršku u nastojanju da podstaknu snažniji ekonomski rast, piše Financial Times. Primarnu kamatnu stopu određuju velike banke u Kini i one utiču na troškove zaduživanja za preduzeća i domaćinstva.

Smanjenje tih stopa, kako navodi britanski list, ukazuju na napore kineske vlasti da okvire mjera pomjere ka monetarnom popuštanju pošto raste zabrinutost u vezi s trendovima u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Kineska privreda, dodaje Financial Times, nije uspjela u potpunosti da se oporavi šest mjeseci pošto su vlasti ukinule stroga ograničenja za suzbijanje pandemije COVID-19 koja su bila na snazi tri godine, dok je rast pod pritiskom smetnji u trgovini i slabosti u sektoru nekretnina, koji čini više od četvrtine ekonomskih aktivnosti.

U mjesecima poslije ponovnog otvaranja Kine zabilježeni su razočaravajući ekonomski podaci, što je podstaklo spekulacije o tome da li će Peking i dalje voditi opreznu ili će se okrenuti snažnijim stimulusima kako bi se podstakla potražnja. Ekonomisti kažu da smanjenje troškova pozajmljivanja možda nije pravi lijek za kinesku ekonomiju i da će možda biti potrebne drastičnije mjere, pošto su domaćinstva i preduzeća pokazala malo želje za zaduživanjem s obzirom na već visoki nivo duga i neizvjesnim izgledima za zapošljavanje i rast, ističe The Wall Street Journal.

Ekonomsko usporavanje je, kako navodi list, još jedna od stavki na listi izazova za Peking, među kojima su loši odnosi sa SAD i mjere Washingtona i njegovih saveznika da smanje pristup Kini naprednim kompjuterskim čipovima. Takođe, multinacionalne kompanije preispituju ulogu Kine u svojim lancima snabdijevanja usljed bojazni zbog mogućih prekida u trgovini usljed trvenja u odnosima Pekinga sa Zapadom.

Smanjenje kamata na kredite u Kini je u raskoraku s posljednjim ekonomskim mjerama na Zapadu, ukazuje The New York Times.

Američke Federalne rezerve više od godinu dana se bore s inflacijom podizanjem referentnih stopa. Evropska centralna banka je takođe podigla kamatne stope kao odgovor na inflaciju.

Kina, međutim, ima suprotan problem – potrošnja i investicije u privatnom sektoru su toliko slabi da se preduzeća međusobno nadmeću smanjenjem cijene kako bi zadržala klijente, pa potrošačke i proizvođačke cijene zapravo padaju.

Uz to kineski juan je oslabio u odnosu na dolar, ukazuje list, navodeći da više kamatne stope u SAD nego u Kini daju podsticaj kineskim kompanijama i domaćinstvima da iznose novac iz zemlje, zaobilazeći stroga ograničenja Kine na velike transfere sredstava u inostranstvo.

federalna.ba/Beta

Kina ekonomija