Kina prijeti protumjerama ako SAD bojkotuje Olimpijske igre u Pekingu
(Izvor: Arhiva)

Kina prijeti protumjerama ako SAD bojkotuje Olimpijske igre u Pekingu

Američki političari trebali bi prestati pozivati na diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu kako bi izbjegli narušavanje bilateralnih odnosa, a Kina će poduzeti "protumjere" ako bude potrebno, saopćilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Očekuje se da će Bidenova administracija ove sedmice objaviti da dužnosnici američke vlade neće prisustvovati Olimpijskim igrama 2022. u Pekingu, izvijestio je CNN u nedjelju.

Oni koji pozivaju na bojkot žele privući pažnju i trebali bi prestati "kako ne bi uticali na dijalog i saradnju između Kine i Sjedinjenih Država u važnim područjima", rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

- Ako SAD insistiraju na svjesnom držanju svog kursa, Kina će poduzeti odlučne protumjere - rekao je on na konferenciji za novinare, javlja Reuters.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je prošlog mjeseca da razmišlja o takvom diplomatskom bojkotu u znak protesta protiv kineskog stanja ljudskih prava, uključujući ono što Washington kaže da je genocid nad manjinskim muslimanima. Američka administracija je pod pritiskom aktivista i članova Kongresa da 'preskoči' igre.

Bijela kuća odbila je komentarisati izvještaj CNN-a u nedjelju. Četiri izvora koji poznaju razmišljanje administracije ranije su rekli Reutersu da postoji sve veći konsenzus unutar Bijele kuće da se američki dužnosnici drže podalje od Olimpijskih igara u Pekingu.

CNN je rekao da američki bojkot neće spriječiti sportaše da učestvuju na igrama.

federalna.ba/Fena

Kina SAD kontramjere
Ukrajina Rusija SAD oružje
0 22.01.2022 13:27
American Airlines avion maska COVID-19 maska putnici SAD Miami
0 21.01.2022 13:58
Samantha Power SAD BiH
0 21.01.2022 10:19