Kina prijeti protumjerama ako SAD bojkotuje Olimpijske igre u Pekingu
(Izvor: Arhiva)

Kina prijeti protumjerama ako SAD bojkotuje Olimpijske igre u Pekingu

Američki političari trebali bi prestati pozivati na diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu kako bi izbjegli narušavanje bilateralnih odnosa, a Kina će poduzeti "protumjere" ako bude potrebno, saopćilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Očekuje se da će Bidenova administracija ove sedmice objaviti da dužnosnici američke vlade neće prisustvovati Olimpijskim igrama 2022. u Pekingu, izvijestio je CNN u nedjelju.

Oni koji pozivaju na bojkot žele privući pažnju i trebali bi prestati "kako ne bi uticali na dijalog i saradnju između Kine i Sjedinjenih Država u važnim područjima", rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

- Ako SAD insistiraju na svjesnom držanju svog kursa, Kina će poduzeti odlučne protumjere - rekao je on na konferenciji za novinare, javlja Reuters.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je prošlog mjeseca da razmišlja o takvom diplomatskom bojkotu u znak protesta protiv kineskog stanja ljudskih prava, uključujući ono što Washington kaže da je genocid nad manjinskim muslimanima. Američka administracija je pod pritiskom aktivista i članova Kongresa da 'preskoči' igre.

Bijela kuća odbila je komentarisati izvještaj CNN-a u nedjelju. Četiri izvora koji poznaju razmišljanje administracije ranije su rekli Reutersu da postoji sve veći konsenzus unutar Bijele kuće da se američki dužnosnici drže podalje od Olimpijskih igara u Pekingu.

CNN je rekao da američki bojkot neće spriječiti sportaše da učestvuju na igrama.

federalna.ba/Fena

Kina SAD kontramjere
vojska SAD Rusija Kina Indija Srbija Hrvatska
0 08.08.2022 12:48
Nick Kyrgios sport tenis Washington SAD
0 08.08.2022 11:40
SAD atomska bomba Japan Drugi svjetski rat
0 08.08.2022 10:54
SAD klimatske promjene
0 07.08.2022 20:30
Kina požar most
0 07.08.2022 18:26