U Hongkongu uhapšeno osam osoba na godišnjicu represije na Tjenanmenu
(Izvor: EPA-EFE/Bertha Wang)

U Hongkongu uhapšeno osam osoba na godišnjicu represije na Tjenanmenu

Policija Hongkonga uhapsila je danas istaknutu prodemokratsku aktivistkinju i najmanje još sedam osoba povodom 34. godišnjice krvave represije na trgu Tjenanmen u Pekingu.

Ovog vikenda policija je raspoređena u velikom broju u parku Victorija i okolini i ispitivala svakog za koga se sumnjalo da učestvuje u nekoj vrsti javne komemoracije događaja u Pekingu od 4. juna 1989. godine.

Hongkonška 67-godišnja aktivistkinja Alexandra Wong uhapšena je danas popodne, kao i još sedam osoba, prenijeli su novinari AFP-a.

Policija ju je prvo opkolila a ona je pošla za njima bez otpora mašući buketom cveća koji je nosila.

Još jedna žena je uhapšena kada je uzviknula "dignite svijeće, plačite 4. juna" u osvrtu na 4. jun 1989. godine, datum represije na Trgu Tjenanmen u Pekingu.

Jučer je, uoči 34. godišnjice Tjenanmena, hongkonška policija već uhapsila četiri osobe zbog neorganizovanog ponašanja na javnom mjestu i zbog separatističkog djelovanja, dok je četvero uhapšeno zbog remećenja javnog reda.

Tokom više od 30 godina desetine hiljada ljudi okupljalo se svake godine u parku Victoria u Hongkongu za bdijenje uz svijeće u znak sjećanja na žrtve na Trgu Tjenanmen.

Peking je 2020. godine uveo zakon o nacionalnoj bezbjednosti u toj bivšoj britanskoj koloniji da bi blokirao svaki oblik separatizma poslije velikih prodemokratskih demonstracija 2019.

 

Od tada su vlasti Hongkonga zabranile bdijenja koja nikad nije odobrila kontinentalna Kina.

 

Ove godine veliko okupljanje u parku u centralnom kvartu Causeway Vay zamijenjeno je sajmom posvećenom proizvodima iz kontinentalne Kine. Sajam su organizovale propekinške grupe da proslave 26. godišnjicu vraćanja Hongkonga Kini.

Hongkong, koji je Velika Britanija vratila Kini 1997. godine, dugo je bio jedini kineski grad koji je organizovao bdijenja uz svijeće u sjećanju na Tjenanmen. To je bio i ključni pokazatelj sloboda i političkog pluralizma koji je Hongkong imao kao poluautnonomna teritorija.

U kontinentalnoj Kini vlasti su izbrisale svaki trag događaja iz Tjenanmena. U udžbenicima se oni se ne pominju, onlajn rasprave o toj temi sistematski se cenzurišu.

U Pekingu su danas vlasti pojačale već ograničen pristup Trgu Tjenamen u centru grada, na godišnjicu prodemokratskih protesta iz 1989. godine.

Drugdje u svijetu komemoracije za 4. juni će biti održane u Japanu, Sydneyu, New Yorku i Londonu, gde će rekonstrukcija događaja na Trgu Tjanamen biti organizovana na Trafalgar skveru.

federalna.ba/Beta-AFP

trg Tjenanmen Kina