Kina lansirala drugi modul svoje svemirske stanice

Kina lansirala drugi modul svoje svemirske stanice

Kina je danas lansirala u svemir drugi od tri modula svoje svemirske stanice u izgradnji, pokazuju snimci javne televizije CCTV.

Modul nazvan Wentijan težak oko 20 tona i bez astronauta lansiran je raketom Long March 5B u 14.22 po lokalnom vremenu (8.22 po srednjoevropskom vremenu) iz centra za lansiranje Wenchang, na južnom tropskom ostrvu Hainan.

Dug gotovo 18 metara i obima 4,2 metra modul-laboratorija prikačiće se za Tjanhe, prvi modul svemirske stanice koji je u orbiti od aprila 2021. godine.

Operacija će biti izazov za posadu jer zahtjeva više vrlo preciznih manipulacija, od kojih neke sa robotizovanom rukom.

Novi modul-laboratorija Wentijan ima tri mjesta za spavanje, toalete i kuhinju, kao i mjesta za naučne eksperimente. On će takođe služiti kao platforma za pomoć da kontroliše svemirsku stanicu u slučaju kvara.

Poznata po kineskom nazivu Tiangong (Nebeska palata), ali takođe i po skraćenici na engleskom jeziku CSS, Kineska svemirska stanica treba da bude u punoj funkciji do kraja ove godine.

Poslije Wentijana ovog vikenda tri astronauta koji se trenutno nalaze u svemirskoj stanici prihvatiće još jedan modul laboratoriju Mentijan tokom oktobra.

Svemirska stanica će tada imati svoj konačni oblik u obliku slova T. Biće po veličini slična bivšoj rusko-sovjetskoj stanici Mir (1986-2001). Trebalo bi da joj vijek trajanja bude najmanje 10 godina.

Kina posljednjih decenija ulaže milijarde eura u svoj svemirski program.

federalna.ba/Beta

tehnologija Kina svemirska stanica