Kina i Sjeverna Koreja najavljuju jačanje tradicionalnih veza u jeku pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu
(Izvor: REUTERS/Denis Balibouse)

Kina i Sjeverna Koreja najavljuju jačanje tradicionalnih veza u jeku pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu

Kina i Sjeverna Koreja najavile su da će dodatno ojačati svoje trajne tradicionalne odnose usred pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu.

To je najavljeno na ceremoniji otvaranja “Godine prijateljstva DNRK-Kine“ u Pjongjangu povodom obilježavanja 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje, javila je Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Choe Ryong-hae, predsjedavajući Stalnog odbora Vrhovne narodne skupštine Demokratske Republike Koreje, zvaničnog imena Sjeverne Koreje, i Zhao Leji, predsjedavajući Nacionalnog narodnog kongresa Kine, prisustvovali su ceremoniji u Pyongyangu.

Choe je u obraćanju prisutnim naglasio nepokolebljivu volju da se dalje razvijaju tradicionalni odnosi prijateljstva i saradnje sa socijalizmom kao srži.

On je kazao da su bilateralni odnosi vrijedni i dragocjeni, ne samo zato što su dvije zemlje geografski bliske, već i zato što su iskovane u borbi za “zajedničku stvar“.

Zhao je, sa svoje strane, rekao da je dosljedna strateška politika kineske stranke i vlade za uspješnu odbranu, konsolidaciju i razvoj tradicionalnih prijateljskih odnosa Kine i Sjeverne Koreje.

Zhao, koji je u četvrtak stigao u trodnevnu posjetu Pjongjangu, prvi je visoki kineski zvaničnik koji je posjetio Sjevernu Koreju od izbijanja pandemije COVID-19.

Očekuje se da će se sastati i sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom.

federalna.ba/AA

Kina Sjeverna Koreja