Kina: Dva nova smrtna ishoda zbog koronavirusa nakon ublažavanja mjera
(Izvor: EPA-EFE/WU HAO)

Kina: Dva nova smrtna ishoda zbog koronavirusa nakon ublažavanja mjera

Kina je danas prijavila dvoje umrlih od infekcije koronavirusom, nakon što su u nekim gradovima zbog protesta javnosti ublažene mjere ograničenja koje imaju za cilj sprečavanje širenja pandemije, saopćila je nacionalna zdravstvena komisija.

U saopćenju se navodi da je po jedan smrtni slučaj prijavljen u provincijama Šandong i Sečuan, ali nisu date nikakve informacije o starosti žrtava niti da li su bile potpunosti vakcinisane.

Kina je posljednja velika država na svijetu koja se protiv pandemije bori stavljanjem čitavih gradova ili dijelova gradova u karantin i zahtjevima da se veliki broj stanovnika testira.

Devet od 10 Kineza je vakcinisano, ali je samo 66 odsto starijih od 80 godina dobilo jednu dozu dok je 40 odsto primilo dopunsku dozu vakcine.

Ipak, čini se da je protest javnosti podstakao vlasti da ukinu neka stroga ograničenja iako se još provodi rigorozna strategija koja ima za cilj izolaciju svake inficirane osobe.

Glavni grad Peking i neki drugi kineski gradovi objavili su da putnici sada mogu koristi autobuse i podzemne željeznice bez potvrde o negativnom testu na virus, prvi put nakon nekoliko mjeseci.

Do blagog opuštanja zahtjeva za testiranje dolazi čak i kada dnevni broj prijavljenih novih infekcija virusom dostiže gotovo najviše nivoe.

Razlog ublažavanja mjera su protesti nezadvoljnih građana koji su tokom vikenda izbili širom Kine.

Južni tehnološki proizvodni centar u Šenženu saopćio je jučer da putnici više ne moraju da pokazuju negativan rezultat testa da bi koristili javni prevoz ili prilikom ulaska u apoteke, parkove i turističke atrakcije.

Peking je u petak saopćio da od ponedjeljka stanovnicima neće više biti potrebni negativni rezultati testa kako bi mogli da koriste javni prevoz.

Međutim, negativan rezultat testa koji nije stariji od 48 sati i dalje je neophodan za ulazak u mjesta kao što su tržni centri, koji su, kao i mnogi restorani i mjesta za kupovinu hrane za vani, ponovo otvoreni.

Kina je danas prijavila 35.775 novih infekcija virusom u poslednja 24 sata, od kojih je 31.607 bilo asimptomatski, čime je ukupan broj slučajeva dostigao 336.165 sa 5.235 smrtnih slučajeva.

federalna.ba/Beta-AP

koronavirus Kina