Kim tvrdi da je lansiranje špijunskog satelita Sjevera u okviru prava na samoodbranu
(Izvor: Ilustracija/KCNA)

Kim tvrdi da je lansiranje špijunskog satelita Sjevera u okviru prava na samoodbranu

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un izjavio je da je nedavno lansiranje špijunskog satelita te zemlje bila primjena njenog prava na samoodbranu, dok je Pyongyang proslavio to dešavanje koje je pokazalo da njegova zemlja može napasti bilo gdje u svijetu, prenose državni mediji Sjevera.

Sjeverna Koreja u utorak je saopćila da je postavila svoj prvi špijunski satelit u orbitu, što je izazvalo međunarodnu osudu zbog kršenja rezolucija UN-a koje zabranjuju njeno korištenje tehnologije primjenjive na programe balističkih projektila.

Kim je posjetio Nacionalnu upravu za zrakoplovnu tehnologiju (NATA) kako bi pohvalio svemirske naučnike i tehničare i kazao da je lansiranje od utorka "događaj koji otvara oči onima koji su suočeni s opasnim i agresivnim potezima neprijateljskih snaga”, prenosi državna novinska agencija KCNA.

- Naglasio je da je posjedovanje izviđačkog satelita punopravno korištenje prava na samoodbranu, a oružane snage DNRK ne mogu ni malo popustiti, niti zaustaviti, čak ni na trenutak - prenosi KCNA, koristeći akronim zvaničnog naziva Sjeverne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja.

Sjeverna Koreja je u četvrtak priredila prijem povodom proslave lansiranja, tokom koga je premijer Kim Tok Hun kazao da će satelit razviti sjevernokorejsku vojsku u "najbolju svjetsku vojsku koja ima sposobnost da napadne svuda svijetu".

Fotografije državnih medija pokazuju kako se članovi Kimove porodice pridružuju vođi kako bi proslavili lansiranje.

Kimova kćerka je sjedila pokraj njega na banketu u majici sa logom NATA-e, skupa s Kimovom suprugom, njegovom sestrom, raketnim naučnicima i inženjerima, pokazuju fotografije državnih medija.

Ovosedmično lansiranje satelita treći je pokušaj Sjevera ove godine nakon dva neuspjeha, i uslijedio je nakon Kimovog rijetkog putovanja u Rusiju u septembru, tokom koga je predsjednik Vladimir Putin obećao pomoći Pyongyangu u stvaranju satelita.

Južnokorejski zvaničnici saopćili su da je najnovije lansiranje najvjerovatnije uključivalo rusku tehničku pomoć u okviru rastućeg partnerstva u okviru koga je Pyongyang isporučio Rusiji milione artiljerijskih granata.

Rusija i Sjeverna Koreja negirale su sporazume o oružju, ali su obećale dublju saradnju.

Južna Koreja je saopćila kako se vjeruje da je sjevernokorejski satelit ušao u orbitu, ali da će biti potrebno vrijeme da se procijeni da li radi normalno, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Kim Jong-un lansiranje satelita
Kim Jong-un Sjeverna Koreja Južna Koreja
0 09.02.2024 11:27
Kim Jong-un rođendan tajnost
0 08.01.2024 10:46
Kim Jong-un provokacije nuklearni napad
0 21.12.2023 09:25