Kim Jong Un: Sjeverna Koreja apsolutno spremna za sukob sa Amerikom
(Izvor: Reuters)

Kim Jong Un: Sjeverna Koreja apsolutno spremna za sukob sa Amerikom

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un izjavio je da je njegova zemlja spremna da mobilizira svoja sredstva odvraćanja od nuklearnog rata i da se suprotstavi svakom vojnom napadu Sjedinjenih Država, kritikujući novog južnokorejskog predsjednika prvi put, i upozoravajući Seul da gura regiju na rub rata.

Kim je dao te izjave tokom govora na skupu kojim se obilježava 69. godišnjica korejskog primirja od 27. jula, koje je ostavilo dvije Koreje tehnički još u ratu, javila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA u četvrtak.

Konfrontacija sa Sjedinjenim Državama predstavlja najteže nuklearne prijetnje od Korejskog rata iz  perioda 1950-53. godine i traži od Sjevera da ostvari “urgentni historijski zadatak” jačanja samoodbrane, kazao je Kim.

- Naše oružane snage spremne su da odlučno odgovore na svaku krizu, i nuklearno odvraćanje naše zemlje također je potpuno spremno da mobilizira svoju punu snagu i da odano, precizno i promptno izvrši svaki svoj zadatak - kazao je.

Govor je uslijedio nakon što su zvaničnici u Seulu i Washingtonu saopćili da je Pyongyang dovršio pripreme da obavi svoju prvu nuklearnu probu od 2017.

Južnokorejski ministar za unifikaciju koji se bavi međukorejskim odnosima izjavio je kako postoji “mogućnost” izvođenja nuklearne probe otprilike oko godišnjice primirija, iako je vojni zvaničnik kazao da nema trenutnih nagovještaja toga.

Sjeverna Koreja najvjerovatnije će se suočiti s oštrijim sankcijama, među kojima su mjere koje imaju za cilj njene kaspacitete za kibernetski napad ukoliko nastavi s probom, izjavio je južnokorejski ministar vanjskih poslova u srijedu.

Kim je u govoru izjavio da Washington nastavlja “opasne, nelegalne neprijateljske akte protiv Sjevera, i nastoji da opravda takvo ponašanje demoniziranjem naše zemlje” prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Kim Jong Un Sjeverna Koreja SAD