Petosatni razgovori: Pomoći ću drugu Putinu u borbi protiv imperijalizma

Putin i Kim završili petosatne razgovore, sjevernokorejski lider krenuo vozom ka Pyongyangu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong Un završili su danas petosatni razgovor razgovor kod kosmodroma Vostočni u ruskoj Amurskoj oblasti za koji navode da jača veze drugarstva i dobrosusjedstva i djeluju u ime mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu.

Kim je na svečanom prijemu koji je u njegovu čast priredio Putin rekao da smatra da se njegova posjeta Rusije odvija u vrijeme kada se"na međunarodnoj areni odvija žestoka borba između napretka i rekcionizma kao i pravde i nepravde", prenosi TASS.

"Proces izgradnje multipolarnog svijeta snažno se razvija zahvaljujući zajedničkoj volji i ujedinjenim snagama nezavisnih strana", izjavio je severnokoerjski lider koji se nakon završenog razgovora ukrcao u svoj voz i započeo dugo putovanje ka Pyongyangu.

Kim je rekao da je sa Putinom razgovarao i o situaciji na Korejskom poluostrvu.

"Drug Putin i ja smo upravo detaljno razgovarali o vojno-političkoj situaciji na Korejskom poluostrvu ali i u Evropi", rekao je on i dodao da će pomoći ruskom lideru u njegovoj borbi protiv imperijalizma.

Putin je izjavio da će Moskva pomoći Sjevernoj Koreji u izgradnji svemirskih satelita, i da su zbog toga Kim i on danas na kosmodromu Vostočni.

"Zato smo došli ovamo. Lider Sjeverne Koreje pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehnologiju, oni pokušavaju da razviju svemirski program", rekao je Putin novinarima.

Prema njegovim riječima, i sadašnja posjeta se odvija u zaista drugarskoj i prijateljskoj atmosferi.

"Obimna agenda, program, uključuje posjetu ne samo kosmodromu Vostočni, već i drugim velikim visokotehnološkim klasterima, industrijskim preduzećima i inovacionim centrima na ruskom Dalekom istoku", rekao je predsjednik.

Sjeverna Koreja je jutros lansirala dvije balističke rakete u more kao demonstraciju snage tokom Kimovog odsustva iz države.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-Un izjavio je u srijedu da su odnosi s Rusijom prvi prioritet za njegovu zemlju.

U susretu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na kosmodromu Vostočni u Amurskoj oblasti, na Dalekom istoku, sjevernokorejski lider je zahvalio ruskom kolegi na toplom prijemu i pohvalio ulogu i dostignuća Rusije u istraživanju svemira.

Kim je rekao da rusko-sjevernokorejsko prijateljstvo ima "duboke korijene" i da je Sovjetski Savez odigrao "veoma važnu ulogu u oslobađanju zemlje", saopštio je Kremlj.

"A sada su odnosi sa Ruskom Federacijom prvi prioritet za našu zemlju. Siguran sam da će naš zajednički sastanak biti još jedan trenutak da naše odnose podignemo na novi nivo", rekao je Kim.

Istakao je da Rusija vodi "svetu borbu" kako bi odbranila svoj državni suverenitet i bezbjednost od hegemonističkih sila.

"Uvijek smo podržavali i podržavamo sve odluke predsjednika Putina, kao i odluke ruske Vlade. Također se nadam da ćemo uvijek biti zajedno u borbi protiv imperijalizma i za izgradnju suverene države", rekao je sjevernokorejski lider.

Ruski predsjednik je napomenuo da se susret održava u godini kada dva naroda proslavljaju 75. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Naravno, moramo razgovarati i o ekonomskoj saradnji i humanitarnim pitanjima", rekao je Putin.

Putin i Kim su potom obišli nekoliko objekata kosmodroma i novu infrastrukturu.

Vostočni je prvi ruski civilni kosmodrom. Nalazi se u Amurskoj oblasti u blizini grada Ciolkovskog. Izgradnja je počela 2012. godine, a prvo lansiranje iz Vostočnog izvedeno je 2016. godine.

federalna.ba/AA
Kim Jong Un Vladimir Putin
Vladimir Putin Rusija kandidat kandidatura
0 08.12.2023 13:18
Rusija predsjednički izbori Vladimir Putin
0 07.12.2023 09:15
Vladimir Putin Abu Dabi Mohamed bin Zajed al Nahjan
0 06.12.2023 13:57