Kim Jong Un izrazio 'srdačnu zahvalnost' Putinu na završetku posjete Rusiji
(Izvor: EPA-EFE/GOVERNOR OF PRIMORSKY REGION)

Kim Jong Un izrazio 'srdačnu zahvalnost' Putinu na završetku posjete Rusiji

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un izrazio je "srdačnu zahvalnost" predsjedniku Vladimiru Putinu, objavili su državni mediji u ponedjeljak, dok je krenuo kući nakon skoro sedmicu dana u Rusiji na putu usredsređenom na odbranu.

Kimova turneja po Dalekom istoku Rusije, koja je počela u utorak, podstakla je strahove Zapada da bi izolovani, nuklearno naoružani Pjongjang mogao Moskvi dati oružje za njen rat u Ukrajini.

Tokom putovanja, lider Sjeverne Koreje pregledao je sve, od ruskih svemirskih raketa do podmornica. To je također uključivalo simboličnu razmjenu pušaka sa Putinom.

Sjevernoorejska centralna novinska agencija KCNA je u ponedjeljak javila da se Kim "srdačno zahvalio predsjedniku Putinu i ruskom rukovodstvu" na "njihovoj posebnoj brizi i srdačnom gostoprimstvu" dok je završavao posjetu.

Kim odlazi kući "nakon što je uspješno završio raspored svoje službene posjete dobre volje Ruskoj Federaciji", navodi KCNA.

On je također poželio "prosperitet Rusiji i blagostanje njenog naroda", dodaje se u izveštaju KCNA.

Sjeverna Koreja i Rusija, historijski saveznici, su pod pritiskom globalnih sankcija - Moskva zbog invazije na Ukrajinu, Pjongjang zbog testiranja nuklearnog oružja.

Tokom svoje posjete, Kim je rekao da će njegova zemlja bilateralne veze s Rusijom postaviti kao "prioritet broj jedan", pošto je održao rijedak samit s Putinom.

Kina je trenutno najvažniji saveznik Sjeverne Koreje.

federalna.ba/Fena

Kim Jong Un Vladimir Putin
Rusija predsjednički izbori Vladimir Putin
0 07.12.2023 09:15
Vladimir Putin Abu Dabi Mohamed bin Zajed al Nahjan
0 06.12.2023 13:57
Vladimir Putin Međunarodni krivični sud samit G20
0 05.12.2023 08:53
Rusija Vladimir Putin vojska
0 02.12.2023 09:52