Kenan Kamenjaš za FTV: Zdrava timska atmosfera je ključ za pobjede

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine i igrač Sparsa Kenan Kamenjaš, zasigurno je uz ostale jedan od najzaslužnijih za pobjede koje je naša reprezentacija ostvarila u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Njegov kvalitet kao igrača je neupitan, isto kao i borba za dres najdraže domovine, što je i pokazao u proteklim susretima. U intervjuu za Federalnu TV Kenan Kamenjaš govori o igrama u reprezentativnom dresu, proteklim utakmicama protiv Bugarske i Latvije, atmosferi u reprezentativnom timu BiH, ali i Evropskom prvenstvu.

Uz stručni štab, Sulejmanovića, Atića, ali i ostale momke pokazali ste izvrsnu i bespoštednu borbenost u protekim utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Koliko ste vi zadovoljni svojim učinkom?

- Što se tiče mene lično i mojih igara zadovoljan sam onim što sam pokazao. Ja sam takav, spreman uvijek dati svoj maksimum naročito kada je u pitanju nacionalni dres. Uz kolektiv koji ima reprezentacija BiH, teško možete da ne budete borbeni i da ne date svoj maksimum, jer zdrava timska atmosfera je ključ za pobjede, a mi tu atmosferu itekako imamo.

Čini se da naša reprezentacija ima respektabilnu budućnost. Poslije ove dvije utakmice stiče se utisak da ste igrali i disali kao jedno. Vaš komentar?

- Naravno da se imamo ćemu nadati u budućnosti. Mi smo jedna vrlo mlada reprezentacija, a bez obzira na mladost pokazali smo jednu ozbiljnu košarku s kojom, siguran sam, možemo parirati bilo kojoj reprezentaciji. Naš timski duh pravo je bogatstvo i nadam se da će tako i ostati. Ponekad kad vas ne ide, kad ste umorni i teški, ono što vas može vratiti u utakmicu je podrška vaših saigrača.

Jeste li prije utakmice sa Bugarima očekivali da ćete u obje utakmice ostvariti pobjede?

- Znali smo da posjedujemo kvalitet. Očekivao sam teške utakmice, protiv Bugarske je, koliko god rezultat bio ubjedljiv, opet bilo teško doći do tog rezultata, a svaki koš nam je bitan. Isto je i sa Latvijom, jaka, čvrsta ekipa, međutim vrijeme je došlo da se i mi dosta toga pitamo i vjerovao sam da ćemo, ako budemo ispoštovali sve dogovore, slaviti u obje utakmice što se i desilo.

Obje utakmice su pokazale da reprezentacija ima novu snagu i izvrsnu odbranu...

- Jeste, ogroman faktor u našim pobjedama je čvrsta odbrana, kontrola skoka i pomoć. Sve je išlo po planu iz svlačionice.

Pružate odlične partije u Sparsima. Vraćate se redovnim obavezama u klubu. Koliko je pandemija koronavirusa uticala na Vas kao igrača, i kako gledate na to što se utakmice igraju bez publike?

- Naravno kao i svima na svijetu, ne samo sportistima, ova novonastala situacija je nešto novo. U početku se zaista teško bilo priviknuti na sve uvjete i protokole koje donosi ova situacija. Ja sam tokom čitave pandemije radio na sebi, kako fizički tako i mentalno, a svima nam je bitno ostati mentalno čvrst u ovim trenucima. Publika itekako fali, to ne treba ni napominjati. Nedostatak publike ne može se nadomjestiti i jedino što mogu reći je da se iskreno nadam da ćemo što prije osjetiti ponovno podršku sa samih tribina.

S obzirom da ste i reprezntativne utakmice iz istog razloga igrali bez navijača, koji su vam uvijek davali vjetar u leđa, koliko su vam nedostajali?

- Naša publika nam je itekako falila, zamislite da je tu bio pun Mejdan, Arena Zenica ili Skenderija, kako bismo tek slavili ove pobjede. Ipak podrška naših navijača u ovom vremenu kada sve ide online nije nimalo izostala i hvala svima njima što su nam pružali i davali dodatni motiv i vjetar u leđa da iako igramo pred praznim tribina, veliki broj ljudi kod kuće sjedi i navija kao da je na samoj utakmici u dvorani. Hvala svima još jednom!

Je li rano govoriti o očekivanjima na Evropskom prvenstvu?

- Rano je govoriti o nekim mogućim rezultatima, mi smo pokazali da možemo i da igramo ozbiljnu košarku, te da ove pobjede nisu slučajnost. Dug period je do 2022. godine, ali nadam se da ćemo prije svega svi biti zdravi i spremni da se odazovemo, pa tek onda da radimo i stvaramo nove uspjehe. Kvalitetan i borben tim, stručni štab, dobra hemija i navijači mogu napraviti odlične rezultate protiv bilo koga, a mi posjedujemo sve ovo gore navedeno.

federalna.ba/Dino Durmić

sport košarka intervju
sport Federalni radio
0 27.01.2021 23:55
sport
0 27.01.2021 20:36
KBS Tuzla uspjeh sport
0 27.01.2021 10:51
sport Federalni radio
0 27.01.2021 00:41
košarka Igokea
0 26.01.2021 22:33