Kemal Ademović uputio dva zahtjeva Ustavnom sudu BiH

Kemal Ademović uputio dva zahtjeva Ustavnom sudu BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović uputio je dva zahtjeva Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Jedan je Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj, budući da krši Ustav Bosne i Hercegovine i Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme koji propisuje da dozvole za proizvodnju i remont naoružanja i vojne opreme pravnim licima izdaje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a ne entitetska vlada.

Drugi je Zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije BiH, budući da krši Ustav Bosne i Hercegovine jer uzurpira isključivu nadležnost Parlamentarne skupštine BiH da reguliše pitanje državne imovine, uključujući i šume i šumsko zemljište, te omogućava raspolaganje odnosno prenamjenu šumskog zemljišta bez saglasnosti vlasnika - Bosne i Hercegovine. 

Oba zahtjeva za ocjenu ustavnosti predata su Ustavnom sudu BiH 4. marta, navedeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Kemala Ademovića, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

federalna.ba/Fena

Kemal Ademović Ustavni sud Bosne i Hercegovine
Ustavni sud BiH Ustavni sud Bosne i Hercegovine Vareš Jahorina
0 18.06.2024 21:10
Marin Vukoja Ustavni sud Bosne i Hercegovine
0 20.05.2024 21:01
Komisija za izbor i imenovanja Ustavni sud Bosne i Hercegovine
0 20.05.2024 11:20
Kemal Ademović PSBiH Sjeverna Makedonija Jakup Redžepi
0 30.04.2024 16:57