videoprilog Adise Šehić (Federacija danas)

Kazandžija Huseinović: Svaki vid pomoći za oporavak od pandemije je dobrodošao

Posljedice pandemije su globalne, a trpi ih i bh. privreda i ekonomija. Radi podrške malim obrtnicima i samostalnim djelatnostima Federalna vlada odlučila je određena sredstva izdvojiti za oporavak biznisa ovih djelatnosti. Milionska sredstva trebala bi, kažu, omogućiti i nova zapošljavanja.

60 miliona KM iz budžeta Vlade FBiH namijenjeno je za obrtnike i samostalne djelatnosti s ciljem ublažavanja posljedica pandemije. No je li to dovoljno da se sačuvaju radna mjesta i prehrane porodice.

"Svaki vid pomoći je dobrodošao a ipak svi imamo doprinose prema državi koje izmjenjujemo i za vrijeme pandemije smo ih izmirivali. Neko ima privatno svoju radnju dok je 70% ljudi pod zakupom i vrlo je teško izdržati", kaže kazandžija Ismet Huseinović.

Ali za 25.000 obrtnika ova pomoć bi trebala olakšati poslovanje i sačuvati radna mjesta. Njih 25.000 zapošljava 50.000 radnika. U što skorijem roku će biti razmatrane i izmjene i dopune Zakona o obrtu i samostalnim djelatnostima, jer u ovom sektoru je potencijal za razvoj velikih biznisa, kaže resorni ministar Amir Zukić.

"Upravo kroz ovu mjeru pokušavamo da im damo dodatni impuls da prije svega da nastave da opstaju za nivo uposlenosit i za uspješno poslovanje u narednom periodu."

U narednom periodu biće dostupna aplikacija koju je Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH napravilo sa UNDP-om na kojoj će svim obrtnicima i samostalnim djelatnicima biti dostupni uvjeti za apliciranje.

"Jedan je uredna izmirena lista poreskih obaveza za poreze i doprinose, a drugi kriterij je održavanje uposlenosti. Mi ćemo davati sredstva u odnosu na prosječan broj uposlenih za periodu 1.8.2020 godine do 1.7.2021. godine i ta uposlenost da li je održana bilo da se radi o prosječnom broju uposlenih i trenutnom broju uposlenih kad je u pitanju presjek stanja, a to je 30.11.2021. godine. Svi oni koji budu ispunjavali taj uslov biće korisnici ovih sredstava", pojašnjava Uukić.

A sredstva na račune korisnika biće uplaćena u januaru sljedeće godine. Na početku godine su možda i najpotrebnija, kaže Ismet Huseinović s početka naše priče kojeg je pandemija, kao i njegove kolege, natjerala da razmišljaju o digitalizaciji, ali i dostavi kazandžijskih radova preko granice. Ovdje, u radionici staroj više od 200 godina, imali su nesvakidašnje zahtjeve mušterija, prisjeća se Ismet.

"Radili smo jedan ibrik koji smo morali izbušiti, odnosno u svrhi je služio kao lampa, i onda mora se olovo nasuti u taj ibrik cijeli bude i malo teži i onda se sve iscrtati sa olovkom i šestarom, a tek onda sa majzlima i čekićima izbušiti te detalje i rupe. Naravno kad se sve završilo stavili smo sijalicu da osvjetli što veći prostor. Ibrik je završio u Americi."

I u Americi, ali i širom Evrope turisti iz Sarajeva nose uz ručno rađene znamenitositi i pregršt sjećanja na grad u kojem se još uvijek nadmeće tradicionalno i savremeno. Uz podršku svih nivoa vlasti, možda će i obrti i samostalni privrednici moći nadmašiti rekorde koje su imali 2019. godine prije početka pandemije. Sredstva iz Vlade FBiH prvi su korak.

federalna.ba

Vlada FBiH obrtnici