Kavazović: Separatističke politike ciljaju na uvođenje aparthejda u bh. politički i društveni život

Kavazović: Separatističke politike ciljaju na uvođenje aparthejda u bh. politički i društveni život

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović poručio je da negatori genocida u Bosni i Hercegovini i okruženju i oni koji ih podržavaju najčešće tvrde kako se organizovani i sistematski zločini nad Bošnjacima jesu dešavali, ali da nije bilo genocidne namjere.

"Istovremeno, iz tog ideološkog miljea svako malo čujemo izjave poput ove premijera Orbana (predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban op.a.) o tome kako je samo postojanje Bošnjaka kao naroda na dijelu teritorije u Evropi problematično i kako ih se kao takve treba eliminirati", napisao je Kavazović na društvenoj mreži.

Smatra da "ta eliminacija može ići od genocida kakvog smo vidjeli u Srebrenici do oduzimanja bilo kakvog političkog suvereniteta i legitimiteta njima kao narodu ili državi u kojoj žive".

"A što se sada pokušava realizirati kroz podršku separatističkim politikama koje ciljaju na razgradnju bosanskohercegovačke države i uvođenje aparthejda u njen politički i društveni život", dodao je Kavazović.

federalna.ba/AA

Husein ef. Kavazović BiH
Ivica Osim fudbal nogomet sport BiH Sarajevo sahrana
0 14.05.2022 14:33
Brčko Brčko distrikt BiH BiH
0 14.05.2022 11:09
Razgovor s Radimljom Miroslav Palameta Miro Raguž Mostar kultura BiH
0 12.05.2022 21:10