Kavazović i Plenković o pozitivnom iskustvu Islamske zajednice u Hrvatskoj
(Izvor: Fena)

Kavazović i Plenković o pozitivnom iskustvu Islamske zajednice u Hrvatskoj

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas se u Banskim dvorima u Zagrebu sastao sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, kada je istaknuto pozitivno iskustvo Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja je organski dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u smislu prava i sloboda njenih članova.

Raniji susret Plenkovića i Kavazovića održan je u Sarajevu 2016. godine. I tada je naglašeno da je Islamska zajednica u BiH otvorena za saradnju sa svim crkvama i vjerskim zajednicama u BiH. Također, tada je iskazano i očekivanje da svi politički predstavnici naroda i građana u BiH treba da nađu rješenja za pitanja koja zabrinjavaju građane Bosne i Hercegovine.

U delegaciji Islamske zajednice koju je predvodio reis Kavazović, bili su i muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić, potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Mirza Šabić i direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Razim Čolić.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sastanku su prisustvovali Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Marko Milić, glasnogovornik Vlade, Zvonko Kusić, posebni savjetnik predsjednika Vlade i Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade, saopćeno je iz Rijaseta IZ u BiH.

federalna.ba/Fena

Andrej Plenković Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović
Husein Kavazović Husein ef. Kavazović
0 20.10.2021 18:52
Dragan Čović Andrej Plenković
0 19.10.2021 17:17
Andrej Plenković migranti nasilje
0 08.10.2021 14:10
Andrej Plenković Hrvatska policija
0 07.10.2021 13:46