Karlovačka policija: Policajci svjedočili pucnjevima na granici s teritorija BiH
(Izvor: Ilustracija)

Karlovačka policija: Policajci svjedočili pucnjevima na granici s teritorija BiH

Karlovačka policija u četvrtak je izvijestila da su policajci koji su grupu migranata spriječili u ulasku u Hrvatsku svjedočili pucnjevima na graničnom području s teritorija BiH, a pritom niko od policajaca nije povrijeđen. U saopćenju navode da su u srijedu oko 15.40 sati policajci koji rade na zaštiti granice i suzbijanju nezakonitih migracija u mjestu Koranski Lug kod Rakovice čuli nekoliko pucnjeva s teritorija BiH, a nakon što su grupu migranata spriječili u namjeri pokušaja nezakonitog prelaska državne granice i ulaska na hrvatski teritorij.

„Na lokaciji gdje su bili raspoređeni policijski službenici provedene su mjere i radnje prvog zahvata, uključujući i dokaznu radnju očevida kojima za sada nije bilo moguće nedvojbeno utvrditi dinamiku i okolnosti događaja. Napominjemo da niko od policijskih službenika nije povrijeđen”, navode u policiji.

Dodaju da je o događaju obaviještena i policija BiH te da je uspostavljena mješovita ophodnja na strani BiH kako bi kontrolirala to područje od 19 do 7 sati te u tom vremenu nisu evidentirani nezakoniti migranti na području Koranskog Luga, kažu u policiji.

Napominju da ovo nije prvi put da hrvatski policajci svjedoče pucnjevima na području BiH strane s obzirom da se radi „o šumskom području u kojem se evidentiraju događaji i kaznena djela poput krivolova ili šumskih krađa”. No, u posljednje vrijeme primjećuju i određenu nervozu među krijumčarima i migrantima s druge strane granice jer zbog nemogućnosti nezakonitog prelaska državne granice dolazi do sukoba među njima, ističu u karlovačkoj policiji.

„Samo u osam mjeseci ove godine Policijska uprava karlovačka kazneno je prijavila 284 krijumčara migrantima. Neovisno o tome, a s naglaskom na zaštitu sigurnosti, života i mira svih, policijski službenici PU karlovačke nastavljaju kriminalističko istraživanje kako bi utvrdili sve okolnosti događaja”, stoji u saopćenju.

federalna.ba

pucnjava granica Hrvatska
Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici Hrvatska
0 23.05.2024 22:28
Zlatko Dalić spisak igrača Hrvatska
0 20.05.2024 13:53
Hrvatska Slaven Galić posjeta
0 20.05.2024 13:10