videoprilog Adise Alić (Dnevnik 2 - Sport)

Karate savez Srednjobosanskog kantona predstavio postignute rezultate takmičara

Na Balkanskom prvenstvu u karateu za kadete, juniore i U21, održanom u Baru od 4. do 6. novembra ove godine, reprezentacija BiH je u konkurenciji deset balkanskih zemalja i 940 takmičara osvojila 34 medalje, te u konačnici zauzela prvo mjesto. Povodom ovog značajnog uspjeha, Karate savez Srednjobosanskog kantona u Travniku je predstavio postignute rezultate takmičara sa ovog područja.

Među dvije zlatne, jedne srebrene i četiri bronzane medalje za takmičare sa područja Srednjobosanskog kantona, zlato je, uz Alija Arnautovića, ponio i Salih Halilović, član Karate kluba GS-TM Travnik. Uspjeh je kaže, uz naporan rad, rezultat i ljubavi prema ovom sportu i zemlji.

“Bavim se 8 godina i bavim se tim sportom upravo zato što je lijep”, kaže Patricija Jurišić, osvajačica srebrene medalje.

Adna Palić osvojila je bronzu - preko predstavnika Grčke, Makedonije i Srbije, u polufinalu je izgubila od predstavnice Kosova, a u borbi za treće mjesto pobijedila je predstavnicu Hrvatske.

Ni ovaj značajan uspjeh nije prošao bez poteškoća koji prate klubove na ovom području. Naime, ovaj sport, tvrde iz saveza, opstaje zahvaljujući pomoći roditelja i lokalnih vlasti, jer troškovi nastupa na takmičenjima uveliko prelaze njihove mogućnosti. Pozivaju nadležne da prepoznaju rad vrhunskih sportista.

“Treba nam puno više razumijevanja - i od vlasti koje finansiraju ove odlaske naših takmičara,  i od škola i direktora koji nam ustupaju svoje sale”, kaže Asim Hodžić, predsjednik Karate saveza SBK-a.

Selektor reprezentacije BiH U21 Adnan Arnautović naglašava kako je ovo što naši takmičari pokazuju na borilištima u velikom nesrazmjeru sa onim što BiH kao država ulaže u karate.

No, karatisti ne odustaju. Ova djeca koja naporno treniraju godinama, a svojim uspjesima pronose ime naše zemlje širom svijeta, spremaju se za Ligu mladih koja će u decembru biti održana u Veneciji, te Evropsko prvenstvo na Kipru početkom naredne godine.

federalna.ba

karate SBK
SBK Dom naroda delegati
0 29.11.2022 17:06
SBK Vlada SBK Skupština SBK Opći izbori 2022 Dom naroda FBiH Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamenta FBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 19.11.2022 19:45