Kanye West na zabavi nosio kapuljaču u stilu Ku Klux Klana

Kanye West na zabavi nosio kapuljaču u stilu Ku Klux Klana

Kanye West je nosio kapuljaču u stilu Ku Klux Klana na zabavi u čast nadolazećeg albuma Vultures, za koji se očekuje da će biti objavljen u petak.

West je nosio šiljastu crnu kapuljaču sa rupama za oči, na bini na događaju u Miamiju, kojem su takođe prisustvovali i Chris Brown, Kodak Black, Offset i druge, kao i Westova djeca North, Saint i Chicago.

Ovaj gest prati Westovo debitovanje majica sa natpisom White Lives Matter na reviji za njegov modni brend Yeezy u oktobru 2022. "Svi znaju da je Black Lives Matter bila prevara", napisao je kasnije.

Kasnije tog mjeseca dao je seriju antisemitskih izjava, pišući: „U pripremnom ratnom stanju O JEVREJIMA... Vi ste se poigravali sa mnom i pokušali da ubijete svakoga ko se protivi vašem planu.” Kasnije je dodao: “Svako ljudsko biće ima nešto vrijedno što je iznijelo na stol, posebno Hitler... [nacisti] su također činili dobre stvari.” Također je objavio sliku svastike pomiješane s Davidovom zvijezdom.

Adidas je prekinuo veze s reperom nakon komentara, okončavši unosno partnerstvo koje je dovelo reperov brend trenerki Yeezy do ogromnog uspjeha. Kompanije kao što su TJ Maxx i Foot Locker prestale su da proizvode Yeezy proizvode, dok je i Gap prekinuo partnerstvo sa Westom.

Reper (također poznat kao Ye) se navodno osvrnuo na optužbe o Vultures-u, tvrdeći da "Ja nisam antisemit" numeri sa grubim, seksualno eksplicitnim stihovima.

Umjetnički rad za Vultures sadrži sliku Caspara Davida Friedricha, njemačkog slikara pejzaža iz romantičnog doba kojeg su kasnije zagovarali nacisti. Postoje sličnosti između fonta za naslov albuma i njegovog smještaja u gornjem lijevom kutu omota albuma, s omotima albuma norveškog black metal benda Burzum, čiji je vođa Varg Vikernes davao izjave bijelih nacionalista, a 2014. godine je osuđen za poticanje na rasnu mržnju objavljivanjem postova na blogu kojima je napadao Jevreje i muslimane (što je on negirao da je napisao). Vultures je saradnja sa reperom i pjevačem Ty Dolla $ignom, a duo je stiliziran kao ¥$. Ostali gostujući umjetnici su Nicki Minaj, Young Thug i Lil Baby, dok Westova kćerka North također repuje. Vjeruje se da je u to uključen i producnent Veterana Timbaland – koji je na Instagramu napisao "Jedan od mojih najboljih radova" uz listu 18 pjesama sa albuma.

Jedna numera sa kratkim pregledom na mreži sadrži uzorak ili interpolaciju hita Backstreet Boysa Everybody (Backstreet’s Back).

federalna.ba/The Guardian

Kanye West Ku Klux Klan