Kantonalnoj bolnici Zenica za specijalizacije za pola godine transferirano 1,5 miliona KM
(Izvor: Fena/Press služba ZDK)

Kantonalnoj bolnici Zenica za specijalizacije za pola godine transferirano 1,5 miliona KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici usvojila je Izvještaj o utrošku sredstava po Programu utroška sredstava planiranih u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu na poziciji "Tekući transfer JU Kantonalna bolnica Zenica-Podrška za realizaciju Programa finansijske konsolidacije i restrukturiranja JU Kantonalna bolnica Zenica", za finansiranje specijalizacija i subspecijalizacija za period od januara do juna 2023. godine. 

Po nalogu Ministarstva zdravstva ZDK u navedenom periodu je sa "Tekućeg transfera za JU Kantonalna bolnica Zenica" ukupno transferirano 1.500.000 KM, što iznosi 50 posto od ukupno planiranih 3.000.000 KM za sufinansiranje specijalizacija i subspecijalizacija doktora u 2023. godini, a koji iznos je JU Kantonalna bolnica Zenica utrošila namjenski za plaće ukupno 47 doktora koji se nalaze na specijalizacijama i subspecijalizacijama. 

Vlada ZDK je na prijedlog resornog ministarstva donijela odluku o odobravanju sredstava  Kantonalnoj bolnici Zenica, prema kojoj će finansirati troškove specijalizacija i subspecijalizacija doktora medicine u ovoj zdravstvenoj ustanovi za 2023. godinu. 

- Ovaj korak ima za cilj unaprijediti kvalitetu zdravstvenih usluga u kantonu, podržavajući istovremeno finansijsku stabilnost bolnice i njenih zaposlenika. Kvalitetne zdravstvene usluge bez školovanog medicinskog kadra nisu moguće, stoga je finansiranje plaća za specijalizante i subspecijalizante jasan pokazatelj opredijeljenosti Vlade ZDK-a da ostane posvećena unapređenju života građana kroz kvalitetne javne usluge, u ovom slučaju posebno fokusirane na zdravstvenu zaštitu - rekla je ministrica zdravstva Tanja Radoš Kosić, saopćeno je iz Press službe ZDK. 

federalna.ba/Fena

Vlada ZDK JU Kantonalna bolnica Zenica