Kanton Sarajevo sa 200 KM subvencionira zakup stana ili kuce mladima
(Izvor: AA/Arhiva)

Kanton Sarajevo sa 200 KM subvencionira zakup stana ili kuce mladima

Kanton Sarajevo će u ovoj budžetskoj godini subvencionirati dio zakupa stana ili kuće na području Kantona Sarajevo mladima u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, sredstvima u iznosu od 200 KM za period od šest mjeseci.

Ova odluka je donesena na današnjoj sjednici Vlade KS, na prijedlog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.
 
Javni poziv mladima za dodjelu ove subvencije, sa uvjetima i kriterijima, po najavi resornog ministra Envera Hadžiahmetovića, također će biti raspisan u narednih 10 dana.
 
„Ovo je jedan od načina kojim nastojimo pomoći i mladima koji nisu kreditno sposobni i nemaju mogućnost da kupe stan, te riješe svoje stambeno pitanje u postojećoj ekonomskoj situaciji, u uslovima visoke nazaposlenosti,  visokih cijena stanova i kamatnih stopa na stambene kredite kod banaka", kazao je ministar Hadžiahmetović.
 
I ova odluka odnosi se na osobe starosne dobi od 18 do 38 godina iz razloga što se u postojećoj ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini teže zapošljavaju, a time i teže opredjeljuju za stupanje u bračnu ili vanbračnu zajednicu.
 
federalna.ba
Vlada KS subvencije mladi zakup stana