videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Kanton 10 jedini u Federaciji bez nove vlade i usvojenog budžeta

Pored toga što je Kanton 10 u 2024. ušao bez nove Vlade, te tako ostao jedini kanton u Federaciji bez formirane izvršne vlasti sukladno rezultatima Općih izbora iz listopada 2022, ovaj kanton je novu godinu započeo i bez usvojenog proračuna.

Imenovanje nove Vlade u Kantonu 10 bilo je najavljeno do konca studenog, pa onda do konca prosinca, no, to se nije dogodilo ni do danas. Nije usvojen ni proračun, tako da se u novu financijsku godinu ušlo s odlukom o privremenom financiranju.

„Nikada u Kantonu 10 nije bilo jednostavno napraviti većinu. Odluka o privremenom financiranju radi sigurnosti i svega što nam treba da možemo funkcionirati“, navodi Ivan Vukadin, predsjednik HNP-a i mandatar Vlade Kantona 10.

No privremeno financiranje ne dopušta primjenu sporazuma sindikata i Vlade o povećanju osnovice za obračun plaća za policijske i državne službenike i namještenike, uposlenike u osnovnim i srednjim školama.

„Uvjeren sam da ćemo do kraja siječnja usvojiti prijedlog proračuna. Sve što smo dogovorili sa sindikatima neće biti sporno i možemo računati na to da ćemo ispoštivati sve naše obveze“, poručuje Vukadin.

Pri raspravi o nacrtu kantonalnog proračuna ukazano je na lošu demografsku politiku.

„Poražavajuće je da poticaji za junice iznose 500 KM, a da dječiji doplatak iznosi 30 KM od 2018. Ispada da su junice važnije od djece“, kaže Marija Bagarić, neovisna zastupnica u Skupštini Kantona 10.

Zastupnike je na klupama dočekao i zahtjev za nabavku digitalnog mamografa. Naglašeno je da je u Kantonalnoj bolnici mamografski aparat izvan funkcije više od dvije godine, a broj oboljelih u posljednje tri u stalnom porastu.

„68 je bilo operiranih, s tim da je 50 potvrđenih karcinoma. Dobna granica se spustila, a najveći nam je problem što ne možemo provoditi prevenciju jer nemamo mamografskog aparata“, ističe Slavica Gotovac, predsjednica Udruge žena oboljelih od raka dojke Bistrica.

„Preko resornog kantonalnog i federalnog ministarstva traži se način kako će se nabaviti mamograf za Kantonalnu bolnicu. Imamo mamograf u Tomislavgradu i dogovorili smo s predstavnicima Zavoda za zdravstveno osiguranje i ravnateljicom Doma zdravlja Tomislavgrad da se ta usluga u budućnosti neće naplaćivati“, rekao je Vukadin.

Žene oboljele od raka dojke odlučne su - ako mamograf ne bude nabavljen u prvom kvartalu ove godine, pokreću ulične akcije i potpisivanje peticije u cijelom kantonu.

federalna.ba

Kanton 10
vodni resursi voda pitka voda Kanton 10
0 19.04.2024 17:38
Livno Kanton 10 izbori Hrvatska
0 16.04.2024 17:42
Kanton 10 Glamoč pučka kuhinja
0 08.04.2024 17:41