Kandidatura Gaddafijevog sina: Povratak diktature ili povratak stabilnosti
(Izvor: AA/Arhiva)

Kandidatura Gaddafijevog sina: Povratak diktature ili povratak stabilnosti

Kandidatura Saifa al-Islama Gaddafija za predsjednika Libije odražava istorijski trenutak s kojim se zemlja suočava na predstojećim izborima dok pokušava da izađe iz godina građanskog rata i haosa poslije svrgavanja i ubistva njegovog oca, Muammara Gaddafija.

Dok dio Libijaca strahuje od povratka diktature, drugi u Saifu al-Islamu Gaddafiju vide nekog ko bi mogao da ujedini zemlju, podsjećajući ih na vrijeme stabilnosti, prenosi Radio slobodna Evropa ocjene svjetskih medija.

Saif al-Islam Gaddafi pokrenuo je u nedjelju predsjedničku kampanju u pokušaju da ponovo preuzme kontrolu nad zemljom više od decenije poslije pada režima njegovog oca u oružanoj pobuni, piše The Wall Street Journal.

Pojavivši se prvi put u javnosti poslije šest godina, Gaddafi je potpisao dokumenta za registraciju kandidature u gradu Sabha na jugu Libije, poslije čega je libijska izborna komisija na svojoj internet stranici potvrdila da je primila dokumenta.

Objava Gaddafijeve kandidature za predsjednika simboliše historijski trenutak s kojim se Libija suočava na izborima zakazanim za 24. decembar, ocjenjuje američki list i ukazuje da se ova zemlja, više od 10 godina poslije pobune i stranih vazdušnih napada u kojima je zbačen režim Muammera Gaddafija, muči da prevaziđe godine sukoba i političke krize.

Ako bi bio izabran, Gaddafi će vjerovatno naići na otpor miliona Libijaca koji su podržali revoluciju u kojoj je svrgnut i brutalno ubijen njegov otac 2011., okončavši više od 30 godina autokratske vladavine, ističe Volstrit džurnal i ukazuje da su neki Libijci s gnušanjem odbacili kandidaturu sa strahom da će ponovo uspostaviti diktaturu, budući da je i dalje žestok protivnik prodemokratske pobune.

Protiv Gaddafija je Međunarodni krivični sud podigao nalog za hapšenje zbog zločina protiv čovječnosti u vezi s njegovom navodnom ulogom u krvavom gušenju protesta 2011, a također ga traže tužioci u Tripoliju u vezi s navodnim ubistvima koja su počinile ruske paravojne formacije u toj zemlji. Gaddafi odbacuje optužbe.

Ulazak sina bivšeg libijskog diktatora na nestabilnu političku scenu podijeljenu između zavađenih frakcija dodatno će zakomplikovati napore za održavanje izbora, ocjenjuje Financial Times.

Ujedinjene nacije i zapadne vlade, ukazuje list na navode analitičara, vide izbore kao neophodan korak za ujedinjenje zemlje bogatom naftom koja izlazi iz građanskog rata.

Na sastanku na visokom nivou u petak, 12. novembra, u Parizu, kojem su prisustvovali lideri Francuske, Njemačke, Italije, Libije, Ujedinjenih nacija i potpredsjednica SAD Kamala Harris, istaknut je značaj održavanja izbora na vrijeme uz prijetnju sankcijama svakom ko pokuša da ugrozi izborni proces.

Analitičar u Njemačkom institutu za međunarodne i bezbjednosne poslove Wolfram Laher rekao je da bi kandidatura Saifa al-Islama Gaddafija mogla da podstakne druge moćne ličnosti i moguće kandidate koji žele da odlože ili poremete izbore da intenziviraju svoje napore, ističe britanski list, dodajući da se političke snage s istoka i zapada Libije spore oko pravnog okvira glasanja, što možda nagovještava da strana koja izgubi neće priznati rezultate.

Saif al-Islam Gaddafi ima uporište u svojoj plemenskoj grupi, kao i drugim plemenima koja su stala na stranu njegovog oca, dok ankete pokazuju da ga na širem nivou podržavaju Libijci koji gaje nostalgiju za vremenom prije 2011. kada je zemlja bila stabilna i prosperitetna, mada pod Gaddafijevom diktatorskom vlašću.

Kandidatura Saifa al-Islama, koji je važio za nasljednika pukovnika Gaddafija, nije iznenađenje, ističe New York Times, pošto je on to sam najavio u intervjuu za taj list u maju.

Ipak, ukazuje list, njegov izlazak iz sjenke potresao je ionako krhke napore da se održe izbori, za koje se međunarodni akteri i Libijci nadaju da će biti sljedeći veliki korak u tranziciji Libije iz višegodišnjeg građanskog rata i haosa ka miru i stabilnosti.

Pobijedio na izborima ili ne, Saif al-Islam Gaddafi je, prema ocjeni New York Times, izveo izuzetan povratak i njegovo ponovno pojavljivanje odražava kako su se vremena u Libiji promijenila otkako su pobunjenici uhvatili i ubili njegovog oca 2011.

Napori koje predvode Ujedinjene nacije za ujedinjenje Libije Saifu al-Islamu daju priliku da vrati značaj, mada analitičari kažu da je sumnjivo da li može privući široku podršku.

Ipak, ukazuje list, dok neki Libijci odbacuju njegovu kandidaturu kao ciničan pokušaj povratka na vlast poslije destruktivne vladavine njegovog oca, za mnoge u Libiji on predstavlja šansu za okončanje previranja i nasilja u protekloj deceniji, videći u njemu potencijalno ujedinjujuću figuru koja ih podsjeća na stabilnije dane prije pobune.

S druge strane, dodaje New York Times, malo je vjerovatno da će izbori sami stabilizovati Libiju koja se suočava s ekonomskom neizvjesnošću, naoružanim milicijama koje ne namjeravaju da se rasformiraju, fragmentiranom politikom, podjelama između istoka i zapada i kontinuiranim miješanjem spoljnih sila koje su podržavale sukobljene strane, s ciljem da dobiju uticaj u naftom bogatoj zemlji.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, u Libiji ima oko 20.000 stranih boraca, uključujući i pripadnike ruske privatne firme za obezbjeđenje Wagner grupe, kao i borce iz Čada, Sudana i Sirije. Uprkos pritisku evropskih sila i SAD, Rusija i Turska, koje podržavaju suprotne strane u Libiji, i dalje su nespremne da povuku svoje plaćenike.

Saif al-Islam Gaddafi (49) doktorirao je na Londonskoj školi ekonomije i viđen je kao reformističko lice Gaddafijevog režima prije pobune 2011, ukazuje AP.

Zarobljen je u gradu Zintan krajem 2011, a pušten u junu 2017.

Diktator Gaddafi je imao osmoro djece, od kojih je većina igrala značajne uloge u njegovom režimu. Njegov sin Mutasim je ubijen u isto vrijeme kada je Gaddafi zarobljen i ubijen. Dvojica Gaddafijevih sinova, Saif al-Arab i Hamis, ubijeni su ranije u pobuni. Još jedan sin, al-Sadi Gaddafi, pušten je u septembru pošto je više od sedam godina bio u pritvoru u Tripoliju poslije izručenja iz susjednog Nigera.

federalna.ba/Beta

sin Gaddafi izbori Libija