videoprilog Branke Dakić (Dnevnik 2)

Kandidati opozicije za Banjaluku poznati, Dodik svog još ne otkriva

Iako je do lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini ostalo još osam mjeseci, pregovori oko kandidata i koaliraja u RS-u već su počeli. Najveća bitka i ovaj put vodi se oko najvećeg grada u ovom entitetu - Banjaluke.  Kandidati opozicije već su poznati, dok u SNSD-u još ne otkrivaju ko će u borbu za gradonačelničko mjesto ispred najveće stranke RS-u.

Nekada politički saborci, danas žestoki protivnici – Draško Stanivuković (PDP) i Jelena Trivić (Narodni front) će na predstojećim lokalnim izborima u borbu za gradonačelničku fotelju u Banjaluci. Oboje su ubijeđeni u pobjedu. Dok se Stanivuković hvali istraživanjima agencije IPSOS, prema kojima, kaže, ima prednost od 47 posto, Trivićeva tvrdi da je ona, za sada, jedini ozbiljan kandidat opozicije u Banjaluci, te da je Stanivuković izbor SNSD-a.

„Siguran sam da će ona deset puta gore proći nego na proteklim izborima. Nevjerovatno mi je da neko nema politički rezon ide apsolutno u političku destrukciju. Dva poraza zaredom je kraj političke karijere“, tvrdi Stanivuković.

„Njihovo biračko tijelo će se cijepati, dakle, biračko tijelo vasti, jer Stanivuković već odavno radi u njihovu korist, a ne u korist opozicije. Tako da očekujem da činjenica da režim ima dva kandidata bude moja najveća šansa“, poručuje Trivić.

Trivić očekuje podršku SDS-a i Liste za pravdu i red. U SDS-u suzdržani, barem kad je u pitanju Banjaluka. Ne isključuju ni mogućnost da imaju i svog kandidata.

„Stav SDS-a je isti kao što je bio prije sedam dana i mnogo prije toga. Ni Gradski, a ni Glavni odbor nisu donijeli stav o Banjaluci. Mislimo da je to suviše rano“, ističe predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Lider SNSD-a Milorad Dodik vješto je izbjegao odgovor na pitanje ko će biti kandidat ove stranke za gradonačlenika najvećeg grada u ovom entitetu. Spekuliše se da bi to mogao biti Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora, ili Srđan Amidžić, ministar finansija Bosne i Hercegovine. Dodik je svjestan da politička prepucavanja na relaciji gradonačelnik-skupštinska većina ne vode Banjaluku u dobrom pravcu, ali mu to, očigledno, ne smeta.

„Dolazimo do izbora koji su na kraju ove godine. Pomalo su svi još dodatno nervozni na lokalnom nivou. Kad budem procijenio da moram u to da se uključim, ja ću se uljučiti“, poručio je Dodik.

Aktuelni gradonačelnik nema potpunu podršku ni u svojoj stranci, a neki od članova tražili su njegovo isključenje iz PDP-a zbog, kako navode, saradnje s režimom. Jedno je sigurno, Banjalučane čeka turbulentna politička kampanja, smatra politička analitičarka Tanja Topić. Nesuglasice na relaciji između aktuelnog gradonačelnika i skupštinske većine okupljene oko SNSD-a posljednjih nekoliko mjeseci su kulminirale.

„Svim se oružjima pucalo između gradonačelnika i skupštinske većine. Našli smo se u situaciji da u jednom trenutku nismo znali ko za koga radi, ko je s kim u kakvim političkim i poslovnim kombinacijama, a na kraju su ceh platili građani“, kaže Topić.

Ono što je sigurno jeste da Banjalučani sigurno ne žele da plaćaju ceh političkih prepucavanja dvije suprostavljene strane, kojima su lični interesi daleko ispred interesa građana, čije su povjerenje dobili na proteklim izborima.

federalna.ba

Lokalni izbori Banjaluka Banja Luka Draško Stanivuković Jelena Trivić Milorad Dodik