Kancelarija UN: Humanitarna pomoć u Gazi ne stiže do stanovnika
(Izvor: AA/Arhiva)

Kancelarija UN: Humanitarna pomoć u Gazi ne stiže do stanovnika

Humanitarna pomoć kojoj je odobren ulazak u Pojas Gaze ne stiže do stanovništva, saopštio je danas portparol Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) na redovnom brifingu za novinare u Ženevi.

"Pomoć koja dolazi na teritoriju Gaze ne stiže do stanovništva i to je veliki problem", rekao je portparol OCHA Jens Laerke i naveo da je zato potrebna dodatna pomoć. On je prvenstveno mislio na ponašanje izraelskih vlasti na graničnom prelazu Kerem Shalom, glavnom mjestu za ulazak pomoći, otkako je izraelska vojska 7. maja preuzela kontrolu nad graničnim prelazom Rafah prema Egiptu sa palestinske strane.

"Mi nastavljamo da naglašavamo ulogu izraelskih vlasti, na osnovu zakona, da omoguće da pomoć ne stane na granici", naglasio je Laerke.

On je objasnio da obaveza ne prestaje kada kamioni pređu granicu nekoliko metara i humanitarcima bude prepušteno da pređu aktivnu borbenu zonu da je pokupe, jer je to nešto što ne mogu da urade.

Portparol je objasnio da je potreban i neometan pristup do mjesta dokle je pomoć dopremljena kako bi se mogla pokupiti i isporučiti narodu.

"Naravno da želimo da sve strane poštuju svoje obaveze na osnovu zakona. Zato postoje obavještenja i mjere dekonflikta. Na njima je da ispune svoje obaveze", zaključio je portparol.

federalna.ba/Beta

UN Gaza pomoć