Kanadskim diplomatama zabranjen pristup suđenju kanadsko-kineskom tajkunu Xiao Jianhui u Kini
(Izvor: AP)

Kanadskim diplomatama zabranjen pristup suđenju kanadsko-kineskom tajkunu Xiao Jianhui u Kini

Kanadskim diplomatima uskraćen je pristup suđenju kanadsko-kineskom tajkunu Xiao Jianhua u Kini, saopćeno je danas iz kanadske ambasade u Pekingu, dan nakon što je počelo suđenje. 

Xiao, jedan od najbogatijih Kineza u vrijeme njegove navodne otmice iz hotela u Hong Kongu 2017., navodno je imao bliske veze s visokim zvaničnicima vladajuće Komunističke partije.

O tajkunu, koji je kanadski državljanin, ništa se nije znalo od njegova nestanka, sve dok ambasada u ponedjeljak nije potvrdila da će mu biti suđeno.

- Kanada je poslala nekoliko zahtjeva da prisustvuje suđenju. Kineske vlasti su odbile naše prisustvo - stoji u saopćenju ambasade u utorak, prenosi AFP.

Kineske vlasti do sada nisu ništa govorile o slučaju, navodno povezanom s antikorupcijskom akcijom koju zagovara predsjednik Xi Jinping otkako je došao na vlast.

Upitan o suđenju u ponedjeljak, dužnosnik ministarstva vanjskih poslova rekao je da "nisu upoznati sa situacijom".

Xiaova navodna otmica dogodila se u vrijeme kada agentima s kontinentalne Kine nije bilo dopušteno djelovati u Hong Kongu, što je izazvalo strah u gradu od prisilnog nestanka stanovnika.

Ti su strahovi bili u središtu masovnih prodemokratskih protesta koji su potresli Hong Kong 2019., potaknuti vladinim prijedlogom zakona koji bi omogućio izručenja u pravosudni sistem kontinentalne Kine pod kontrolom Komunističke partije.

Xiaov nestanak također je uslijedio nakon navodne otmice u pritvor pet ljudi koji su radili za knjižaru koja je objavljivala neodgovarajuće naslove o kineskim vođama.

Prodavači koji su radili u toj knjižari su se kasnije pojavili na televiziji kontinentalne Kine priznajući razne zločine.

Kao odgovor na proteste 2019., Kina je 2020. nametnula Hong Kongu zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Taj je zakon dopustio njegovim sigurnosnim agencijama da djeluju u gradu i srušio je pravni zaštitni zid između kineskih i sudova u Hong Kongu.

federalna.ba/Fena

Xiao Jianhua Kina Kanada tajkun