Kanadska ministrica vanjskih poslova u posjeti Ukrajini

Kanadska ministrica vanjskih poslova u posjeti Ukrajini

Kanadska ministrica vanjskih poslova Melani Joly posjetit će Kijev sljedeće sedmice kako bi potvrdila podršku ukrajinskom suverenitetu i ojačala napore za odvraćanje od "agresivnih akcija" Rusije, saopćila je vlada Kanade u subotu.

Moskva je stacionirala više od 100.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom, a Sjedinjene Države su u petak poručile da strahuju da Rusija priprema izgovor za invaziju ako diplomatija ne ispuni svoje ciljeve, prenosi Reuters.

Kanada, sa značajnom i politički utjecajnom populacijom ukrajinskog etničkog porijekla, zauzela je snažan stav prema Moskvi od aneksije Krima 2014. godine.

- Raspoređivanje ruskih trupa i opreme u Ukrajini i oko nje ugrožava sigurnost u cijelom regionu. Ove agresivne akcije moraju se odvratiti - rekla je Joly u saopćenju.

- Kanada će raditi sa svojim međunarodnim partnerima na održavanju međunarodnog poretka zasnovanog na redu - dodala je ona.

Joly će se sastati sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom i otputovati na zapad zemlje kako bi razgovarala s kanadskom misijom za obuku od 200 ljudi koja je tamo od 2015. godine.

Premijer Justin Trudeau razgovarao je u utorak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i "naglasio da bi svaki vojni upad u Ukrajinu imao ozbiljne posljedice, uključujući koordinisane sankcije", saopćio je Trudeauov ured.

Kanada je uvela kaznene mjere za više od 440 pojedinaca i entiteta zbog aneksije Krima.

federalna.ba/Fena

 

Kanada Ukrajina Melani Joly