Kanada ulaže milijarde u modernizaciju odbrane Sjeverne Amerike

Kanada ulaže milijarde u modernizaciju odbrane Sjeverne Amerike

Kanada ulaže 4,9 milijardi kanadskih dolara (3,6 milijardi eura) u narednih šest godina u modernizaciju zastarjelih odbrambenih sistema Sjeverne Amerike, saopštila je danas ministarka odbrane Anita Anand.

Anand je rekla da je ovo ulaganje prvo od namijenjenih 40 milijardi kanadskih dolara (29 milijardu eura) koje je namijenjeno za, u narednih 20 godina, nadogradnju zajedničkog američko-kanadskog sistema ranog upozorenja i kupovinu drugih vojnih sredstava za zaštitu.

Najava u vazduhoplovnoj bazi u Ontariju dolazi u vrijeme brojnih upozorenja američkih i kanadskih vojnih zvaničnika i stručnjaka da je NORAD zastario.

"Dok autokratski režimi prijete međunarodnom poretku i dok naši konkurenti razvijaju nove tehnologije poput hipersoničnog oružja i naprednih krstarećih projektila, postoji hitna potreba za modernizacijom kanadskih NORAD sposobnosti", rekla je Anand.

Anand je obećala snažan paket investicija za nadogradnju sistema uspostavljenog 50-ih, koji je odgovoran za otkrivanje dolazećih vazdušnih i pomorskih prijetnji Sjevernoj Americi, uključujući rakete i avione.

Nova sredstva će uključivati planove za izgradnju novih radarskih mreža za otkrivanje prijetnji koje dolaze preko Arktika, kao i sisteme komande i kontrole, napredne rakete vazduh-vazduh i druge.

federalna.ba/Beta

Kanada odbrana
Bužim Bosna i Hercegovina odbrana
0 04.08.2022 08:34
papa Franjo Kanada genocid domorodačka zajednica
0 30.07.2022 10:41
papa Franjo Kanada domoroci
0 24.07.2022 09:22
Kanada turbina gasovod Njemačka Ukrajina
0 10.07.2022 21:06