Kanada ukida COVID-19 mjere za one koji ulaze u zemlju
(Izvor: EPA-EFE/ANDRE PICHETTE)

Kanada ukida COVID-19 mjere za one koji ulaze u zemlju

Kanada će od 1. oktobra ukinuti mjere protiv COVID-19 za one koji ulaze u zemlju, uključujući potrebu za potvrdama o vakcinaciji, testiranje, kao i obavezno nošenje maski, objavila je vlada u ponedjeljak.

Ministar zdravlja Jean-Yves Duclos rekao je da se granične mjere ukidaju jer putnici više ne utiču značajno na uvoz i širenje COVID-19 u Kanadi.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s još dva ministra, Duclos je rekao da će vlada ponovo uspostaviti mjere ako budu potrebne u budućnosti da bi zaštitile Kanađane.

Duclos je rekao da je broj slučajeva koronavirusa značajno smanjen jer je većina Kanađana vakcinisana, a dostupne su i buster doze za one koji su se vakcinisali prije više od šest mjeseci.

"Ovo su sjajne vijesti za ekonomiju", rekao je ministar bezbjednosti Marco Mendicino.

Do ove najave došlo je nakon što su brojni kanadski članovi parlamenta i gradonačelnici kanadsko-američkih pograničnih gradova u otvorenom pismu zatražili od kanadskog premijera Justina Trudeaua i američkog predsjednika Joea Bidena da ukinu mjere. Nazvali su ih "nepotrebnim" navodeći da bi ukidanje mjera pomoglo lokalnim zajednicama da se ekonomski oporave od pandemije.

Ukidanje mjera za nošenje maski, dokaza o vakcinaciji i nasumičnog testiranja za sve one koji ulaze u Kanadu avionom, vozom ili autobusom odnosi se i na putnike na kruzerima.

federalna.ba/AA

Kanada koronavirus
Kina koronavirus covid-19
0 03.12.2022 13:47
MMF Kristalina Georgieva koronavirus
0 29.11.2022 18:00
Svjetsko nogometno prvenstvo Katar Belgija Kanada
0 23.11.2022 22:03