Kanada: Papa danas stiže na "pokajničko hodočašće"
(Izvor: EPA-EFE/ETTORE FERRARI)

Kanada: Papa danas stiže na "pokajničko hodočašće"

Papa Franjo doputovaće danas u Kanadu radi, kako je rekao, "pokajničkog hodočašća" za koje se nada da će pomoći u ispravljanju nepravde koju su domorocima počinili katolički sveštenici i časne sestre u samostanima.

Papa danas stiže u Edmonton u provinciji Alberta na zapadu Kanade i to je prvo od tri mjesta koje će posjetiti. On će potom posjetiti grad Kvebek i Ikaluit, prijestonicu teritorije Nunavut.

On će u Kanadi boraviti do 30. jula i imaće najmanje pet susreta sa domorocima, kojima će, kako je obećao, izraziti izvinjenje na njihovoj teritoriji zbog pokušaja crkve da isokrijeni domorodačku kulturu.

"Na žalost u Kanadi su mnogi hrišćani, uključujući pojedine članove vjerskog reda, doprinijeli kulturnoj asimilaciji koja je na razne načine nanijela štetu domorodačkom stanovništvu", naglasio je papa u svom nedavnom obraćanju vjernicima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

Oko 15.000 domorodačke djece u Kanadi odvedeno je iz svojih kuća i mnoga su izložena zlostavljanju, silovanju i neuhranjenosti. Kanadska Komisija za istinu i pomirenje je 2015. godine ta djela nazvala "kulturološkim genocidom".

Cilj organizovanih škola koje su radile između 1831. godine i 1996. godine bila je asimilacija domorodačke djece. Školama je rukovodilo katoličko sveštenstvo u ime vlasti.

Skandal je izbio prošle godine kada su pronađeni posmrtni ostaci 215 djece u nekadašnjoj indijanskoj školi u Kamlupsu u provinciji Britanska Kolumbija na zapadu Kanade. Škola je zatvorena 1978. godine.

federalna.ba/Srna

papa Franjo Kanada domoroci