Kanada: Izraelska ofanziva na Rafah je neprihvatljiva, jer Palestinci nemaju kuda
(Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

Kanada: Izraelska ofanziva na Rafah je neprihvatljiva, jer Palestinci nemaju kuda

Izraelska ofanziva na grad Rafah u južnom dijelu Pojasa Gaze je neprihvatljiva, jer Palestinci nemaju kamo otići, rekla je jutros kanadska ministrica vanjskih poslova Melani Joly.

“Vjerujemo u pravo Izraela da postoji. Također imamo vanjsku politiku koja se odnosi na ljudsku sigurnost, zaštita civila je u srži svega što radimo“, rekla je Joly tokom panel diskusije na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u Njemačkoj.

Razgovarajući o situaciji na Bliskom istoku sa svojim španskim i jordanskim kolegama, kao i s bivšim izraelskim ministrom vanjskih poslova, Joly je iznijela kanadsku viziju za trajni mir.

“Prvo nam je potrebna izraelska vlada koja je voljna razgovarati o rješenju dvije države“, rekla je ona i dodala da je istovremeno neophodno da arapske nacije normaliziraju diplomatske odnose s Izraelom, što bi uključivalo sigurnosni sporazum između Izraela i Saudijske Arabije.

Naglasila je da je vrijeme od suštinskog značaja i da je potrebno zaustaviti rat koji vodi izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

federalna.ba/AA

Kanada Pojas Gaze Palestina
Pojas Gaze Palestina masovna grobnica izraelska vojska
0 21.04.2024 21:52
Palestina SAD Vijeće sigurnosti UN
0 19.04.2024 10:49
Izrael Pojas Gaze Palestina Benjamin Netanyahu Rafah
0 18.04.2024 21:46