videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Kampanja podizanja svijesti o opasnosti od oružja među srednjoškolcima u ZDK-u

U Zeničko-dobojskom kantonu počela je kampanja kojom pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ovog kantona nastoje kroz obrazovni sistem ukazati na opasnosti upotrebe oružja.

Za četiri godine u Bosni i Hercegovini evidentirano je 29 nesretnih slučajeva sa smrtnom posljedicom izazvanih vatrenim oružjem. Predavanjima o štetnosti oružja bit će obuhvaćeno 30 škola i 2.300 učenika u ZDK-u. Kampanja je počela u Drugoj gimnaziji u Zenici.

„Ukupno ima 80 učenika i svim učenicima ovo predavanje će doprinijeti u tome da se bolje edukuju i bolje upoznaju s raznim štetnostima oružja”, ističe Nerminka Pašić, pedagogica u Drugoj gimnaziji u Zenici.

Nesreća ne bira ni mjesto ni vrijeme, a posljedice su smrt, povrede i psihološke traume. Zbog toga je prevencija koju provodi MUP ZDK-a među adolescentima vrlo važna.

“Sama tema oružuja u ovom periodu adolescencije jako je zanimljiva. Ovo je, sigurno, bilo jako zanimljivo njima, a u budućnosti jako korisno za sve nas da bismo pospješili održanje sigurnosti na teritoriji cijeli naše države”, kaže Emina Osmančević, policijska službenica Policijske stanice Centar.

Cilj kampanje je podizanje svijesti kod mlađih osoba o opasnostima i posljedicama koje uzrokuje upotreba vatrenog oružja, naročito nelegalnog. Zakoni u BiH prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja osoba koje dobrovoljno predaju oružje u nelegalnom vlasništvu.

“Sve osobe koje poseduju nelegalno oružje to mogu prijaviti na broj 122 i za to neće snositi posljedice. Isto tako mogu prijaviti slučaj i događaje koji se tiču uočavanja minsko-eksplozivnih sredstava ili oružja na području na kojem žive bez bojazni da će biti procesuirani”, istakao je Elvedin Fišek, potparol Uprave policije MUP-a ZDK-a.

95,70% ubistava povezanih s upotrebom vatrenog oružja počinjeno je oružjem u nezakonitom posjedovanju. Kampanja će biti nastavljena u septembru početkom nove školske godine.

federalna.ba

oružje kampanja ZDK MUPZDK