Kamiondžije u Južnoj Koreji okončali štrajk, postigli dogovor sa vladom
(Izvor: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT)

Kamiondžije u Južnoj Koreji okončali štrajk, postigli dogovor sa vladom

Južnokorejski sindikati kamiondžija i ministarstvo saobraćaja postigli su u utorak dogovor o garancijama minimalne plaće u sporazumu kojim je okončan štrajk u cijeloj zemlji koji je ugrozio rad luka i industrijskih čvorišta.

Hiljade južnokorejskih kamiondžija štrajkuju od prošle sedmice u znak protesta zbog naglog rasta cijena goriva.

Osmodnevni štrajk odgodio je isporuke brojnih proizvoda i dijelova od autoindustrije do alkoholnih pića u zemlji s velikom izvozom, a industriju Južne Koreje ovaj štrajk koštao je više od 1,2 milijarde dolara izgubljene proizvodnje i neispunjenih isporuka, prema ministarstvu industrije, prenosi Reuters.

Posljednji krug razgovora održan je u velikom industrijskom prometnom čvorištu u blizini glavnog grada, gdje je ministar saobraćaja Won Hee-ryong ranije upozorio da bi se vlada mogla umiješati i natjerati kamiondžije da se vrate na posao ili se suoče sa zatvorom.

Ministarstvo saobraćaja i sindikat kamiondžija postigli su dogovor o proširenju sistema minimalne plaće kamiondžija i nastavku rasprave o većim garancijama za minimalne plaće kako bi se pokrili dodatni proizvodi, rekao je sindikalni dužnosnik novinarima.

federalna.ba/Fena

Južna Koreja
poplave Južna Koreja
0 10.08.2022 10:08
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Južna Koreja
0 10.08.2022 09:34
Južna Koreja Mjesec
0 05.08.2022 14:29