Kamerni teatar 55: U subotu "Mirna Bosna"
(Izvor: Kamerni teatar 55/Dženat Dreković)

Kamerni teatar 55: U subotu "Mirna Bosna"

U subotu, 3. februara, na sceni Kamernog tetra 55 ponovo će biti odigrana “Mirna Bosna”-predstava koja svojim dvojakim naslovom sugeriše Bosnu u kojoj je mir, društveno i političko stanje nakon minulog rata, ali u toj i takvoj mirnoj Bosni se jedva preživljava.
 
"Mirna Bosna" je rađena prema dramskom tekstu Borisa Lalića, a režiju potpisuje Saša Peševski. Glumački ansambl sačinjavaju : Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović.
 
Predstava prikazuje težak život socijalno ugroženih porodica u Sarajevu i njihovu borbu da se izvuku iz kandži nečasne bijede. Izmučene siromaštvom i okoštale u uvjerenju da im niko sa strane neće pomoći, te porodice odlučuju iskoristiti svoju društvenu nevidljivost za bavljenje unosnim poslom trgovine narkoticima.
 
Boris Lalić je ovo teatarsko uprizorenje okarakterizirao kao "bosanskohercegovačku komediju preživljanja".
 

"Namjera mi je bila da prikažem naše socijalne slučajeve kao ljude ugledne i moćne, a komični spojevi nastaju iz razloga što su to fini i pošteni ljudi pa im smiješno stoje kriminalne radnje. Inspiraciju za ovaj komad dao mi je stih “Before I go broke I'll be a drug dealer, a Thug Nigga”, koji je napisao američki pjesnik Tupac Amaru Shakur, inače jedan od najpopularanijih pjesnika na Ali-pašinom Polju" istakao je autor teskta Boris Lalić.

Predstava počinje u 20 sati, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.

federalna.ba

pozorišna predstava