Kamerni teatar 55: 15. januara predstava "Ljubičasto"

U Kamernom teatru 55, 15. januara 2024. s početkom u 20 sati ponovo će biti odigrana predstava "Ljubičasto".

Režiju potpisuje Selma Spahić a igraju: Tatjana Šojić, Maja Izetbegović, Davor Golubović, Anja Kraljević, Sabit Sejdinović i Boris Ler.

Dramaturginja Emina Omerović, o ovoj predstavi je zapisala:

"Autorski projekat “Ljubičasto” bavi se našom konzervativnošću i uskogrudnošću koje krijemo iza najboljih namjera, mnogo brige i još više ljubavi. Izvedbeni tekst proizašao je iz glumačkih improvizacija u kojima smo istraživali granice između razumijevanja i podrazumijevanja, brige i gušenja, iskrenosti i okrutnosti, ljubavi i sebičnosti, tradicije i primitivizma…

Predstava prati okupljanje jedne građanske raznolike porodice u kojoj svi znaju šta je najbolje za njihove bližnje, oni su bolno iskreni jedni prema drugima, savjetuju se međusobno i pomažu čak i kada ih niko to ne traži – sve samo kako bi svi bili sretni. Njihovu sreću narušava pojava ljubičastog, a s njim i uznemirujuće pitanje slobode. Koja je granica tuđe slobode koju smo spremni preći kao pojedinci? Koje sve granice je naše patrijarhalno društvo već odavno prešlo? Prihvaćamo li tuđu sreću isključivo ako ona odgovara našim kriterijima? Gdje se sve krije naša licemjernost? Jesmo li na putu ka uređenom društvu ili plemenskoj zajednici? Tokom procesa istraživali smo granice unutar sadržaja, ali i forme. Rezultat je priča o jednoj ženi koju mislimo da poznajemo. O tankoj liniji između njene slobode i našeg fašizma". Scenografiju i kostimografiju predstave je radila Adisa Vatreš Selimović-saopćeno je iz Kamernog teatra 55.

 federalna.ba

predstava