Kamera zarobljene medicinske sestre iz prve ruke prikazuje užase Mariupolja
(Izvor: AP)

Kamera zarobljene medicinske sestre iz prve ruke prikazuje užase Mariupolja

Proslavljena ukrajinska medicinska sestra snimila je svoj boravak u Mariupolju na memorijskoj kartici ne većoj od nokta, prokrijumčarene svijetu u tamponu. Sada je Taira u ruskim rukama, u trenutku kada je i sam Mariupolj na ivici pada. 

Yuliia Paievska je u Ukrajini poznata kao Taira, nadimak je dobila po imenu koje je odabrala za video igricu World of Warcraft. Koristeći kameru na tijelu, dvije sedmice je snimala napore svog tima, koji su vraćali ljude u život. Ona je dala snimke Associated Press-u, posljednjim međunarodnim novinarima u ukrajinskom gradu Mariupolju, a jedan je novinar pobjegao sa snimkom u tamponu.

UPOZORAVAMO SNIMCI SU UZNEMIRUJUĆEG SADRŽAJA

Ruske dezinformacije u vezi Taire

Snimak od 10. marta prikazuje dva ruska vojnika, koje je ukrajinski vojnik, grubo, izveo iz kola hitne pomoći. Jedan ruski vojnik je u invalidskim kolicima, a drugi je na koljenima, ruku vezanih na leđima, sa očiglednom povredom noge. Oči su im pokrivene zimskim kapama i nose bijele trake.

Ukrajinski vojnik psuje jednog od njih. „Smiri se, smiri se“, kaže mu Taira.

Žena je pita: "Hoćeš li da liječiš Ruse?"

„Oni neće biti tako ljubazni prema nama“, odgovara ona. „Ali nisam mogla uraditi drugačije. Oni su ratni zarobljenici.” Snimak koji je Taira sama snimila svjedoči tome da je pokušala spasiti ranjene ruske vojnike, ali i ukrajinske civile.

Ruski vojnici su 16. marta uhvatili Tairu i njenog vozača, što je bio jedan od mnogih zabilježenih nestanaka u oblastima Ukrajine koje sada drži Rusija.

Rusija je prikazala Tairu kao radnika za kako su ga nazvali nacionalistički bataljon Azov, u skladu s narativom Moskve da pokušava da "denacifikuje" Ukrajinu.

AP nije pronašao dokaze, a prijatelji i kolege su rekli da ona nema veze sa Azovom.

Vojna bolnica u kojoj je vodila evakuaciju ranjenih nije povezana sa bataljonom, čiji su pripadnici proveli sedmice braneći prostranu čeličanu u Mariupolju.

Taira je sada zarobljenik Rusa, još jedna od stotina Ukrajinaca koji su kidnapovani ili zarobljeni, uključujući lokalne zvaničnike, novinare, aktiviste i branitelje ljudskih prava.

Tairina situacija dobija novi značaj jer su posljednji branioci u Mariupolju evakuisani na ruske teritorije, u onome što Rusija naziva masovnom predajom, a Ukrajina naziva izvršenom misijom.

Rusija kaže da se više od 1.700 ukrajinskih boraca predalo ove sedmice u Mariupolju, privlačeći novu pažnju na ponašanje prema zatvorenicima. Ukrajina je izrazila nadu da borci mogu biti razmijenjeni za ruske ratne zarobljenike, ali je ruski zvaničnik bez dokaza rekao da ih ne treba razmjenjivati već im treba suditi.

Ukrajinska vlada tvrdi da je pokušala dodati Tairino ime u razmjenu zatvorenika prije nekoliko sedmica. Međutim, Rusija poriče da je zarobila Tairu, uprkos njenom pojavljivanju na televizijskim mrežama u separatističkoj oblasti Donjeck u Ukrajini i na ruskoj mreži NTV, ruku vezanih lisicama i lica u modricama. Ukrajinska vlada je odbila da govori o tom slučaju na pitanje AP-a.

Posmatračka misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini zabilježila je 204 slučaja nestanaka. Rečeno je da su neke žrtve možda bile mučene, a mrtvih je pronađeno petero.

Ured ukrajinskog ombudsmana saopštio je da je do kraja aprila primio izvještaje o hiljadama nestalih ljudi, od kojih je 528 vjerovatno zarobljeno.

Rusi gađaju medicinsko osoblje i bolnice

Ženevska konvencija štiti vojno i civilno medicinsko osoblje od napada u toku rata.

WHO je potvrdila više od 100 napada na zdravstvo od početka rata.

Ruski vojnici su 8. maja izvukli jednu ženu iz konvoja u Mariupolju te su je optužili da je vojna bolničarka i natjerali je da bira između dopuštanja svojoj četverogodišnjoj kćeri da je prati u nepoznatu sudbinu ili da nastavi put u zaštitnu zonu u Ukrajini. Majka i dijete su na kraju razdvojeni, a djevojčica je stigla do ukrajinskog grada Zaporožja, saopštili su zvaničnici UN-a.

“Ovdje se ne radi o spašavanju jedne određene žene”, rekla je Oleksandra Chudna, koja je volontirala kao ljekar sa Tairom 2014. Dodala je: “Taira će predstavljati one medicinare i žene koji su otišli na front.”

Ko je zapravo Taira

Taira, 53, poznata je u Ukrajini kao sportitskinja i osoba koja je obučavala dobrovoljne medicinske snage u zemlji.

Ono što se pojavljuje u njenom videu i prema opisima njenih prijatelja je velika, bujna ličnost sa staloženim prisustvom, vrsta osobe koja uživa u plivanju sa delfinima.

Video je intimni zapis dešavanja u gradu koji je pod opsadom, u periodu od 6. februara do 10. marta. Video je postao svjetski simbol ruske invazije i ukrajinskog otpora.

U videu, koji bilježi smrt djeteta i postupanje prema ranjenim vojnicima s obje strane, Taira je vrtlog energije i tuge. Dana 24. februara, prvog dana rata, Taira je snimila napore da se previje otvorena rana na glavi ukrajinskog vojnika.

Dva dana kasnije, naredila je kolegama da umotaju povrijeđenog ruskog vojnika u deku.

"Pokrijte ga jer se trese", kaže Taira na snimku.

Ona mladića naziva "Sunašce" - omiljeni nadimak za mnoge vojnike koji su joj prošli kroz ruke - i pita zašto je došao u Ukrajinu.

„Ti se brineš o meni“, kaže joj vojnik, gotovo u čudu.

Njen odgovor: „Sve tretiramo jednako.”

Kasnije te noći, dvoje djece, brat i sestra, stižu teško ranjeni iz pucnjave na kontrolnom punktu. Roditelji su im mrtvi. Do kraja noći, uprkos Tairinim molitvama "ostani sa mnom, mali", dječak je ipak preminuo. Taira se okreće od njegvog beživotnog tijela i plače. „Mrzim (ovo)“, kaže ona te mu sklapa oči.

Razgovarajući s nekim u mraku napolju, dok puši, ona kaže: „Dječak je umro. Djevojčicu i dalje reanimiraju. Možda će preživjeti.”

Tairini prelomni trenuci

U jednom trenutku, zagledala se u ogledalo u kupatilu, a pramen plave kose joj je pao preko čela u potpunom kontrastu s obrijanim stranama glave. Ona tu prekida snimanje. Kroz video se žali na hronične bolove u leđima i kukovima, zbog kojih je djelimično ostala invalid.

Podstiče doktore i šali se kako bi razveselila obeshrabrene vozače hitne pomoći i pacijente. Taira uvijek nosi plišane životinje pričvršćene za njen prsluk kako bi ih dala djeci.

Sa mužem i kćerkom tinejdžerkom znala je šta rat može učiniti porodici. U jednom trenutku, povrijeđeni ukrajinski vojnik od nje traži da pozove njegovu majku. Ona mu kaže da će on biti u mogućnosti sam da je nazove.

Šta se desilo sa Tairom

Sljedećeg dana, Taira je nestala sa svojim vozačem Serhijem.

Istog dana, ruski vazdušni napad uništio je teatar u Mariupolju i ubio blizu 600 ljudi.

Video koji je emitovan tokom ruskih vijesti 21. marta najavio je njeno hapšenje, optužujući je da je prerušena pokušala pobjeći iz grada.

Taira je izgledala umorno dok je čitala izjavu u posljednoj emisiji u kojoj je viđena, pozivajući na prekid rata.

Tairin suprug, Vadim Puzanov, rekao je da je dobio malo vijesti o svojoj ženi nakon njenog nestanka. Pažljivo birajući riječi, opisao je stalnu zabrinutost, kao i bijes zbog toga kako je Tairu, prikazala Rusija.

Policajac je, 15. marta, predao malu memorijsku karticu novinarima Associated Pressa koji su dokumentovali zločine u Mariupolju, uključujući i ruski vazdušni napad na porodilište. Ured je kontaktirao Tairu putem voki-tokija, a ona je zamolila novinare da karticu sigurno iznesu iz grada. Kartica je bila skrivena unutar tampona, a tim je prošao kroz 15 ruskih kontrolnih punktova prije nego što je stigao do teritorije koja se nalazila pod kontrolom Ukrajine.

Značaj Taire u Ukrajini

Taira ima ogroman značaj u Ukrajini zbog svoje reputacije. Predavala je aikido borilačke vještine i sporedno radila kao medicinska sestra.

godine se pridružila volonterima prve pomoći na protestima na Evromajdanu u Ukrajini, koji su protjerali vladu koju podržava Rusija. Rusija je 2014. oduzela poluostrvo Krim Ukrajini.

Taira je otišla u istočni region Donbasa, gdje su se separatisti, koje podržava Moskva borili protiv ukrajinskih snaga. Tamo je predavala taktičku medicinu i osnovala grupu medicinara pod nazivom Tairini anđeli. Radila je i kao veza između vojske i civila u gradovima na liniji fronta u kojima se nekoliko ljekara i bolnica usuđivalo raditi. 2019. godine otišla je u regiju Mariupolj, gdje je bila smještena njena medicinska jedinica.

Taira je bila članica Ukraine Invictus Games-a za vojne veterane, gdje je trebala da se takmiči u streljaštvu i plivanju. Invictus je rekao da je Taira bila vojni bolničar od 2018. do 2020. godine, ali da je od tada demobilisana.

Dobila je kameru na tijelo 2021. u svrhe snimanje dokumentarne serije Netflix-a o inspirativnim ličnostima koju je producirao britanski princ Harry, a koju je osnovao Invictus Games. No, kada su ruske snage izvršile invaziju, ona je to iskoristila za snimanje scena ranjenih civila i vojnika.

Taj snimak je sada posebno potresan, s Mariupoljom na rubu. Na jednom od posljednjih videa koje je Taira snimila, ona sjedi pored vozača koji je nestao s njom. 9. mart je.

“Dvije sedmice rata. Opkoljen Mariupolj”, kaže ona tiho. Zatim psuje i ekran se zatamni.

federalna.ba/AP

Ukrajina rat Rusija
Rusija Evropa sankcije
0 01.07.2022 21:59
Boršč supa Ukrajina UNESCO popis ugrožene baštine
0 01.07.2022 19:27
Ukrajina EU Ursula von der Leyen
0 01.07.2022 13:15
Odesa Ukrajina napad
0 01.07.2022 08:11
Volodymyr Zelensky Ukrajina izvoz struje
0 01.07.2022 07:38
Rusija SAD sankcije Suleyman Kerimov
0 30.06.2022 21:37