Kambodža i Kina poriču plan pomorske baze, australski premijer izražava zabrinutost
(Izvor: Satelitska slika s Planet Labs PBC prikazuje kambodžansku pomorsku bazu u Reamu, Kambodža, 25. travnja 2022. Foto: Planet Labs PBC/AP)

Kambodža i Kina poriču plan pomorske baze, australski premijer izražava zabrinutost

Kambodža kaže da objekti u pomorskoj bazi Ream neće biti isključivo za korištenje kineske vojske, dok Peking osuđuje 'zlonamjerna nagađanja'.

Kambodža i Peking odbacili su izvješće da grade tajni pomorski objekt za kinesku flotu, budući da je novi australski premijer izrazio zabrinutost zbog projekta i pozvao na transparentnost.

Washington Post, pozivajući se na neimenovane zapadne dužnosnike, rekao je da se novi objekt u kambodžanskoj bazi Ream - strateški smještenoj u Tajlandskom zaljevu - gradi za "ekskluzivnu" upotrebu kineske mornarice.

Baza je već godinama bolna točka u američko-kambodžanskim odnosima, a Washington već dugo sumnja da je prenamjenjuje Kina na korištenje jer nastoji ojačati svoj međunarodni utjecaj mrežom vojnih ispostava.

Zamjenik kambodžanskog premijera Prak Sokhonn odbacio je izvješće kao "neutemeljene optužbe" u razgovoru s australskom ministricom vanjskih poslova Penny Wong, navodi se u priopćenju koje je kasno u utorak objavio Phnom Penh.

Ranije je glasnogovornik rekao kako razvoj baze "nije tajna". "Kambodža neće dopustiti kineskoj vojsci da je koristi isključivo ili da razvija to mjesto kao svoju vojnu bazu", rekao je glasnogovornik vlade Phay Siphan agenciji France-Presse.

Kambodžanski ministar obrane i kineski veleposlanik nazočit će u srijedu ceremoniji postavljanja temelja za nove objekte u Reamu, uključujući radionicu za popravak čamaca i pristanište.

No, novi australski premijer Anthony Albanese, u posjeti Indoneziji radi jačanja diplomatskih odnosa protiv rastućeg kineskog samopouzdanja u regiji, nazvao je izvješća "zabrinjavajućim".

"Potičemo Peking da bude transparentan u pogledu svojih namjera i da osigura da njegove aktivnosti podupiru regionalnu sigurnost i stabilnost", rekao je, dodajući da je Kambodža uvjerila Canberru da nijedna strana vojska neće dobiti ekskluzivni pristup bazi Ream.

Australija je sve više zabrinuta zbog sve većeg utjecaja Pekinga u pacifičkoj regiji.

Procurjeli nacrt pakta Salomonskih Otočja i Kine u travnju izazvao je zabrinutost da će dopustiti kinesko pomorsko raspoređivanje u pacifičkoj otočkoj državi - manje od 2000 km od Australije.

Kambodžanski ratni brodovi usidreni su u pomorskoj bazi Ream u Sihanoukvilleu u Kambodži. Foto: Heng Sinith/AP

Kambodžanski premijer Hun Sen je više puta inzistirao da rad u Reamu nije ništa drugo nego modernizacija baze s novim postrojenjem za održavanje brodova razvijenim uz kinesku pomoć. "Kambodži ne treba prisutnost strane vojske na svom teritoriju", rekao je u govoru u svibnju.

Kina je također zanijekala da bi baza bila isključivo za korištenje njihove mornarice. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je novinarima u Pekingu u utorak: "Transformacija pomorske baze Ream samo je jačanje sposobnosti kambodžanskih pomorskih snaga za očuvanje pomorskog teritorijalnog suvereniteta i suzbijanje zločina na moru."

Dodao je da su kritike Washingtona "zlonamjerne pretpostavke da se napadne i ocrni" Kambodža.

Zabrinutost oko baze seže još od 2019. godine, kada je Wall Street Journal izvijestio o tajnom nacrtu sporazuma koji je Pekingu omogućio da tamo pristane ratne brodove.

Kambodža je od tada demontirala objekte u bazi koji su dijelom izgrađeni američkim novcem i bili domaćin američkih vježbi.

federalna.ba/The Guardian

Kambodža Kina Australija vojska