Kalabuhov: Rusija smatra BiH prijateljskom državom

Kalabuhov: Rusija smatra BiH prijateljskom državom

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov izjavio je da Bosna i Hercegovina nije na listi neprijateljskih država Rusije, već da je smatraju prijateljskom državom. "Naravno, vidjeli smo izjave u Bosni i Hercegovini, Briselu, što se tiče ovog pitanja. Mislimo da svi koji tako kažu, imaju svoje političke ciljeve, a za nas stvar je jednostavna. Mislimo da to nije tehničko, to je bazično pitanje po kome mora biti konsenzus u Bosni i Hercegovini, vidimo da ga nema, a nije ni bilo nikakve odluke relevantnih institucija", kazao je Kalabuhov za RTRS.

Opozicione stranke iz RS-a optužile su člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da nije učinio ništa da spriječi da predstavnici Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope podrže set sankcija uvedenih Rusiji.

Kalabuhov je dodao da je Rusija pozicionirala Bosnu i Hercegovinu kao prijateljsku zemlju, te da postoje različiti mehanizmi saradnje.

"Ima potencijala za razvoj u puno domena u industriji, poljoprivredi, kulturi, tako da ima perspektive za dobar i konstruktivan razvoj naših bilateralnih odnosa", kazao je ruski ambasador.

On je pozvao sve u Bosni i Hercegovini da "odbace priče o malignom ruskom uticaju", navodeći da je Rusija zainteresovana za stabilnost, dijalog, kompromis u Bosni i Hercegovini i za prijateljske odnose Rusije i Bosne i Hercegovine.

federalna.ba/Beta

Igor Kalabuhov Rusija BiH diplomatija
Harkov Rusija napad Ukrajina
0 27.06.2022 11:18
sport Mediteranske igre Nejra Sipović Hamza Turulja BiH
0 27.06.2022 08:41
Turska Rusija sankcije
0 26.06.2022 22:20