videoprilog Branke Dakić (Dnevnik 2)

Kako se od soli mogu dobiti natrijumske baterije, znaju mladi Banjalučani

Četvero mladih naučnika, učenika banjalučkih srednjih škola, nedavno se iz Holandije vratilo sa osvojenim prvim mjestom na Međunarodnom sajmu nauke - time su postali i prvi bh. tim sa ovim uspjehom. Oni znaju kako se od rude soli mogu dobiti natrijumske baterije, koje će zamijeniti litijumske. 

“Prvo su počeli sa nekim manjim baterijama, za telefon, daljinski upravljač i slično. Danas to postaje malo više, prave se natrijumske baterije za električne trotinete i bicikla”, objašnjava Pavle Đukić, učenik Elektrotehničke škole

Eva Kuruzović ističe kako na fakultetu, u laboratoriji, radili eksperimentalni dio i ispitivali teoriji kako se so ranije eksploatisala

Ovakvi projekti prilika su da se pokaže kojim sve prirodnim bogatstvima raspolaže BiH. Ali možda i više - potencijal i talenat mladih.

“Ovo je jedan interesantan projekat, bavi se promocijom nauke među mlađim generacijama – a ne studentima, nego osnovcima i srednjoškolcima, prosto iz potrebe da se djeca stimulišu da studiraju prirodne nauke”, kazala je prof. dr. Suzana Gotovac-Atlagić, profesorica hemije.

Marija Stojaković je asistent istraživač na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci: “Osim za učenike, ovo je velika prilika za njih da se pokažu kakav su potencijal, važno je i za nastavnike, gdje mogu da vide i da na što bolji način predstave eksperimentalnu hemiju, jer hemija je nauka koja se može primijeniti, posebno u našoj državi, koja je bogata prirodnim resursima”.

Sa mladima je radila i arheologinja Ivana Pandžić. Spoj humanističkih i prirodnih nauke veoma je važan i daje dobre rezultate, smatra ona: “Moramo sve više uključivati te nauke da bismo dobili što bolje rezultate. Ja sam mnogo naučila u dijelu koji se tiče budućnosti - eksploataciji soli”.

Za odlazak u Holandiju mladi naučnici i njihovi mentori iskoristili su sredstva iz fondova Evropske unije, koji su dostupni u BiH. Kažu da ih u posljednje tri godine podržava i resorno ministarstvo, ali se nadaju da će podška biti i značajnija.

federalna.ba

baterije Banja Luka naučnici
Momir Talić počasni građanin Banja Luka
0 26.02.2024 19:59
Momir Talić Banja Luka Banjaluka
0 25.02.2024 22:52
Svjetski dan rijetkih bolesti Banjaluka Banja Luka
0 23.02.2024 18:26
Johann Sattler Banja Luka IDEEA
0 15.02.2024 13:35
Johann Sattler EU Banja Luka Prnjavor
0 15.02.2024 08:08
Refik Lendo Banja Luka Banjaluka Republika Srpska Ustavni sud BiH
0 14.02.2024 21:36