videoprilog Anela Kajtezovića (Federacija danas)

Kako je izvještavati iz ratom pogođenih područja - plemenita, ali opasna profesija

Agresija na Ukrajinu opet je u fokus stavila značaj novinarske profesije. Istinita i provjerena informacija u ratnom stanju vrijedi mnogo više nego u mirnodopskom vremenu.

Međutim, kako je zapravo izvještavati iz ratom pogođenih područja i koliko se način izvještavanja promijenio od agresije na našu zemlju do danas? Ovo je priča o našim kolegama koji su se našli u ratnim zbivanjima. 

Hasan Arnautović, dugogodišnji snimatelj iz Bihaća, 1981. godine snimao je za tadašnju Televiziju Sarajevo obilježavanje četvrte godišnjice Islamske revolucije u Iranu. Baš u to vrijeme u toku je bio rat uzmeđu Iraka i Irana.

"Boravili smo tamo desetak dana i dva dana smo posjetili Zaljev, gradove Koromšar i Abadan i bili smo na prvoj liniji, u ratnoj zoni. Tad sam se prvi put susreo s granatama, rovovima, uništenim kućama."

Deset godina kasnije raspad Jugoslavije. Za izvještavanje o agresiji na Bosnu i Hercegovinu novinari nisu imali uslove kao danas. Medijska blokada i uništena oprema. U Bihaćkom okrugu, koji je bio u totalnom okruženju, veliki broj novinara raspoređen je u vojne jedinice i informativne službe brigada.

"U to vrijeme svaka informacija koju smo radili i dalje širili javnosti bila je odobrena od strane Komande. Ne iz namjere da bi se nešto lagalo stanovništvu, nego iz namjere da bi se zaštitili podaci o, recimo, trenutnom položaju jedinica", pojašnjava Merima Aličević, novinarka RTV USK.

"U nekoliko navrata prilikom izviđanja naših jedinica, ali u pozadini neprijatelja. Trebalo je s kamerom proći linije, otići 2-3 kilometra iza linija i snimiti tamo artiljerijske položaje, njihove snage i sl.", kaže Agan Skenderović, ratni snimatelj 505. Viteške brigade.

Novinarka Al-Jazeere Nadina Maličbegović izvještavala je iz Kijeva prvih dana ruske agresije. Među posljednjim je novinarima koji su napustili glavni grad Ukrajine.

"Bez obzira na to što na jednoj strani imate agresora, Rusiju, koja je napala jednu nezavisnu i suverenu državu, s druge strane imate žrtvu, morate građanima, vašim gledaocima reći istinu. I to je možda jedan izazov sa kojim se trenutno sve novinarske ekipe tamo bore."

U svim ovim ratovima ginuli su i novinari. Međutim, ginu i tamo gdje nema ratova. Od 55 ubijenih novinara u protekloj godini, dvije trećine stradalo je u nekonfliktnim područjima, govore podaci UNESCO-a. Plemenita, ali opasna profesija.

federalna.ba

novinari rat izvještavanje
Zakon o kleveti novinari medijske slobode
0 30.05.2023 18:43
Kosovo novinari
0 29.05.2023 17:03
novinari Izrael
0 09.05.2023 11:26
novinari Republika Srpska javna rasprava Krivični zakonik
0 05.05.2023 12:17
novinari Srbija prijetnje medijske slobode
0 02.05.2023 16:44
Francuska novinari Burkina Faso
0 03.04.2023 17:32