Kako će Trump platiti moguću kaznu od 370 miliona dolara?
(Izvor: Getty Images)

Kako će Trump platiti moguću kaznu od 370 miliona dolara?

Budućnost porodičnog biznisa Donalda Trampa mogla bi da bude odlučena u petak kada se očekuje da će sudija u New Yorku donijeti presudu u njegovom suđenju za građansku prevaru. Bivši predsjednik, njegovi odrasli sinovi i njegova istoimena kompanija već su proglašeni odgovornim za lažno prikazivanje vrijednosti imovine u izjavama zajmodavcima.

Tužioci su zatražili od sudije da kazni Trumpa sa 370 miliona dolara i da ograniči njegovu sposobnost poslovanja u državi.

To je mnogo novca, čak i za milijardera. Pravni stručnjaci rekli su za BBC da bi tako velika kazna, zajedno s potencijalnom konačnom presudom koja bi mogla uveliko utjecati na njegovo carstvo nekretnina, mogla nanijeti ozbiljan udarac Trumpovim finansijama . "On neće odjednom postati radnička klasa", kaže bivša federalna tužiteljica Diana Florence. "Ali to je mnogo novca. Njegovo bogatstvo će se značajno smanjiti."

Njujorška državna tužiteljica Letitia James rekla je sudu da je 370 miliona dolara odgovarajući iznos koji bi Trumpovi trebali platiti kao tzv. disgorgement, odnosno finansijsku kaznu koja uključuje vraćanje novca stečenog prevarom. Ona je izračunala sumu na osnovu tri faktora: novca koji je Trump navodno zaradio na štednji na kamatnim stopama na kredite zbog pogrešnog iskazivanja imovine; "bonusi" isplaćeni zaposlenima Trump Organization koji su učestvovali u šemi; i dobit ostvarena iz dva imovinska posla za koje tužiteljica James navodi da su stečeni na prevaru.

Na sudiji Arthuru Engoronu je da odredi visinu finansijske kazne kada donese svoju presudu.

Bez obzira na iznos, Trump bi takođe morao da plati godišnju kamatu na tu kaznu, koja datira nekoliko godina unazad od kada su se navodni prekršaji dogodili. Kamatna stopa u New Yorku od 9% znači da će Trump osim kazne, možda morati da plati dodatni devetocifren iznos.

Trump negira da je počinio prevaru i kaže da nije bilo zločina jer su banke zaradile novac na njegovim investicijama. Očekuje se da će pokrenuti žalbu, čime bi se presuda stavila na čekanje dok viši sud ne razmotri slučaj. Ali ako želi da izbjegne plaćanje kazne ili zaplijenu lične imovine dok traje žalbeni proces, on i dalje mora uplatiti puni iznos koji će biti zadržan na sudu u roku od 30 dana.

Prema jednom proračunu magazina Forbes, ukupna neto vrijednost Trumpa iznosi 2,6 milijardi dolara. Tužilaštvo New Yorka procijenilo je njegovu godišnju neto vrijednost na 2 milijarde dolara u 2021. Na osnovu tih procjena, kazna od 370 miliona dolara koštala bi Trumpa otprilike 15-18 posto njegovog bogatstva.

Povrh ove kazne međutim, on već duguje E Jean Carrollu 83,3 miliona dolara odštete iz odvojenog slučaja za klevetu koji je okončan u januaru. Njegovi pravni troškovi također rastu dok se bori sa četiri krivična predmeta na saveznom i državnom nivou.

Ova kombinovana finansijska opterećenja mogu predstavljati više novca nego što Trump ima na raspolaganju. Pravni stručnjaci kažu da on ima nekoliko potencijalnih opcija.

Kako bi izbjegao plaćanje unaprijed, Trump bi mogao pokušati osigurati garanciju treće strane da može platiti punu kaznu. To bi ga koštalo mnogo više miliona, uz dodatne kamate i naknade. Od njega bi se vjerovatno tražilo i da položi kolateral.

Da bi se osiguralo takvo nešto, osoba obično treba da uplati oko 10% ukupnog iznosa duga, objasnio je Steven Cohen sa Pravnog fakulteta u New Yorku.

Dakle, ako Trump duguje 370 miliona dolara za tzv. disgorgement, možda će morati platiti obvezničkoj kompaniji 37 miliona dolara da izda obveznicu. I taj novac neće moći dobiti nazad. U iskazu u ovom slučaju, Trump je rekao da ima 400 miliona dolara u gotovini. Međutim, uz njegove druge pravne obaveze i naknade, to ne bi bilo dovoljno da pokrije novu kaznu od 370 miliona dolara.

"Moraće razmisliti šta da uradi sa svojom imovinom, kako da likvidira preduzeća da bi došao do tog novca", kaže Sara Kristof, bivša federalna tužiteljka.

Veliki dio bogatstva gospodina Trumpa vezan je za njegove poslove sa nekretninama. Forbes je otkrio da se njegovo carstvo nekretnina u New Yorku procjenjuje na 490 miliona dolara, uključujući njegov vodeći neboder u kondominijumu, Trump Tower, vrijedan 56 miliona dolara. Njegov portfolio uključuje mnoge druge nekretnine širom zemlje, s terenima za golf, kondominijumskim tornjevima, hotelima, pa čak i vinarijom.

"Nešto će morati da se proda ili realizuje da bi se dobio novac za plaćanje te vrste troškova", rekao je William Thomas, profesor na Ross School of Business Univerziteta Michigan.

Trump bi se također mogao okrenuti ogromnom mehanizmu prikupljanja sredstava koji koristi za plaćanje svojih desetina miliona pravnih troškova. Prema New York Timesu, 10% svakog dolara koji se prikupi od njegovih pristalica ide na plaćanje njegove odbrane u građanskim i krivičnim suđenjima.

Koristio je dva komiteta političke akcije – Save America, koji je bio njegovo glavno sredstvo za plaćanje pravnih troškova, i Make America Great Again, koji finansira njegovu predsjedničku kandidaturu - da prikupi novac za pokrivanje troškova ovih suđenja, iako su takve strukture obično koristi u političke svrhe. Ovi entiteti su odvojeni od njegovog zvaničnog računa za predsjedničku kampanju.

Od njegove prve optužnice u martu 2023. do kraja godine, njegov komitet za političku akciju Save America potrošio je skoro 40 miliona dolara na advokate i druge povezane honorare, izračunao je Forbes.

Prema federalnim pravilima o finansiranju kampanje, Trump bi potencijalno mogao iskoristiti Save Aerica da plati kaznu koju je odredio sud, rekla je Shanna Ports, viši savjetnik u Pravnom centru kampanje. Međutim, ne bi mu bilo dozvoljeno da izvrši ovu uplatu službenim sredstvima za kampanju, dodala je. Ali prikupljanje sredstava možda ionako nije praktično u slučaju Trumpa, rekli su advokati za BBC.

Velika kazna bi "stvorila pravi problem u novčanom toku da bi došao do devet cifara u gotovini u vrlo kratkom roku", rekao je bivši savezni tužilac Michel Epner. Dodao je da bi to bio izuzetan iznos za prikupljanje sredstava od njegovih pristalica u kratkom vremenskom periodu.

Prema podnescima Federalne izborne komisije, njegov Save America PAC započeo je novu godinu sa 5 miliona dolara u gotovini.

Trump će dobiti jasniju sliku o tome šta to znači za njegovo poslovno i lično bogatstvo tek kada sudija Engoron donese svoju konačnu presudu. Ali bez obzira na to kako on odluči da plati, svaka veća kazna će vjerovatno uzrokovati ozbiljne finansijske glavobolje bivšem američkom predsjedniku.

"Trump je, uprkos svim njegovim pogrešnim predstavljanjima i lažima o svom bogatstvu, zaista bogata osoba", rekao je Thomas, profesor biznisa. "Ali većina ljudi nema 400 miliona dolara keša koji tek tako negdje stoje."

federalna.ba/BBC

Donald Trump