videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Kabinet Željka Komšića: Imenovanje generala je isključiva nadležnost Predsjedništva BiH

Imenovanje generala je isključiva nadležnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine po Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine, član 12, tačke, i. j. k, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

U saopćenju se dodaje da general Marko Stojčić nije imenovan zato što nema odgovarajuću školsku spremu. Osim toga Stojčić je ispunio uslove za penzionisanje.

Martin Propadalo ispunjava sve uslove za imenovanje, shodno članu 116. Zakona o službi u Oružanim snagama i članu 19. Pravilnika o unaprijeđenju vojnih lica, Službenik glasnik BiH br. 34/23., navodi se u saopćenju.

Naime, zamjenik ministra obrane BiH, brigadir Slaven Galić uputio je predsjedateljici Vijeća ministra BiH Borjani Krišto dopis u kojem ukazuje na drastično kršenje zakona i procedura propisanih Zakonom o obrani BiH i Zakonom o službi u Oružanim snagama (OS) BiH pri imenovanju generala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćio Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, u dopisu je navedeno da je nezakonito provedeno i smjenjivanje i umirovljenje generalbojnika Marka Stojčića s dužnosti zapovjednika zapovjedništva za potporu OS BiH jer za to nije postojao prijedlog ministra obrane.

Zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić u dopisu zaključuje kako Tužiteljstvo BiH treba utvrditi na koji način se ime ‘kandidata’ za visoku poziciju pojavilo pred Predsjedništvom BiH ako nije dostavljeno od zakonskog predlagača, ministra obrane BiH.

federalna.ba/Fena

Željko Komšić Predsjedništvo BiH imenovanje generala
Željko Komšić Sultanat Oman
0 21.02.2024 14:14
Željko Komšić Elvedina Muzaferija
0 18.02.2024 20:29
Željko Komšić Stuart Peach Južna interkonekcija plinovoda
0 18.02.2024 13:57
Željko Komšić Alma Zadić Alicia Kearns Minhenska sigurnosna konferencija
0 17.02.2024 15:35